Voormalig treinstation Zoutkamp

Zoutkamp

Aan de Stationsstraat staat het voormalige stationsgebouw van Zoutkamp. Het station is gebouwd in 1920 als eindpunt van de lijn Winsum-Zoutkamp. Deze spoorverbinding heette “de Marnelijn” en liep via Eenrum, Wehe den Hoorn, Leens, Ulrum richting Zoutkamp.

Aan de Stationsstraat staat het voormalige stationsgebouw van Zoutkamp. Het station is gebouwd in 1920 als eindpunt van de lijn Winsum-Zoutkamp. Deze spoorverbinding heette “de Marnelijn” en liep via Eenrum, Wehe den Hoorn, Leens en dan over Ulrum met een bocht richting Zoutkamp. 

Naast de reizigers voor de veerboot naar Schiermonnikoog, had Zoutkamp ook een behoorlijke (vis)industrie. De positionering aan het Hunsingokanaal is dus ook geen toeval, er was zelfs een aparte los- en laadweg. Helaas heeft de Marnelijn niet lang stand gehouden, want de lijn bleek al snel niet rendabel, onder andere door het opkomen van het wegverkeer en de autobus. Al in 1938 werd besloten de Marnelijn stil te leggen en met een viertal buslijnen door te gaan. Toch werd de Marnelijn tijdens de Tweede Wereldoorlog weer even in dienst genomen, omdat benzine schaars werd. De Marnelijn haalde in oktober 1940 het landelijke nieuws. Op een mistige ochtend botste de trein vanuit Zoutkamp op een autobus. Dit gebeurde bij Ranum, even boven het eindstation in Winsum. Bij de botsing vielen dertien doden. 

Op 26 oktober 1942 viel uiteindelijk écht het doek voor de Marnelijn, want de Duitse bezetter had besloten de rails op te breken om de spoorstaven elders te kunnen gebruiken. Nadat de lijn was opgeheven, namen de bussen van de Marnedienst het vervoer over. In 1977 is het dak afgebrand door kortsluiting. Toen is de bovenverdieping eraf afgesloopt.    

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Voormalig treinstation Zoutkamp

Stationsstraat
9974 SK Zoutkamp
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.