Mariakerk Boer

Boer

De gepleisterde eenbeukige kerk uit de twaalfde eeuw was oorspronkelijk gewijd aan Maria. Het ingangsportaal uit 1664 is heel bijzonder: het is gesierd met twee leeuwen en een vaas, afkomstig van de afgebroken stins Elgersmastate.

Boer is een gehucht aan de provinciale weg tussen Dongjum en Berlikum, het telt slechts 19 woningen en een kerk. Dat is de typisch donkerrode bepleisterde Mariakerk, uit de 12e eeuw.  Vlak naast de kerk staat het oudste nog bestaande stenen woonhuis van Friesland.

De ingang van deze Romaanse kerk uit 1664 is heel bijzonder: het is gesierd met twee leeuwen en een vaas, afkomstig van de afgebroken stins Elgersmastate.

Regelmatig worden er in de Mariakerk van Boer pelgrims verwelkomd die het eerste deel van het Jabikspaad tussen Zwarte Haan en Franeker lopen.

De Mariakerk is eigendom van Stichting Alde Fryske Tsjerken en wordt sinds de restauratie in 2008 beheerd door een actieve Plaatselijke Commissie, die hier concerten organiseert en de kerk ook beschikbaar stelt voor trouw- en rouwdiensten. 

Meer weten over de kerk? Klik dan hier

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Mariakerk Boer

Mariakerk
Oude Weg 1
8809 HZ Boer
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.