Polder Waard Nieuwland

Hippolytushoef

De inpoldering van de waarden aan de zuidkant van Wieringen kent een lange voorgeschiedenis. Rond 1400 werd dit buitendijks land voor het eerst bedijkt.

De inpoldering van de waarden aan de zuidkant van Wieringen kent een lange voorgeschiedenis. Rond 1400 werd dit buitendijks land voor het eerst bedijkt. In 1502 liep het gewonnen land weer onder. Er werden nog enkele pogingen ondernomen, maar in 1683 gaf men het op. In 1845 was er een nieuw bedijkingsinitiatief. Drie jaar later was het eerste deel al bedijkt en drooggevallen, maar de ontwatering van de polder bleek onvoldoende waardoor de grond te slap en nat bleef. Na het graven van betere sloten en de komst van een tweede poldermolen verbeterde de conditie van de bodem.

De polder maakt tegenwoordig een wat verlaten indruk. Ter voorbereiding van het geplande Wieringerrandmeer is de provincie Noord-Holland enige jaren geleden begonnen met het uitkopen van boerderijen en landbouwgrond. De polder zou opnieuw onder water worden gezet als deel van het Randmeer, dat van Wieringen weer een eiland zou maken. Door problemen met de financiering werd het Randmeer in de voorbereidingsfase al afgeblazen. Sindsdien wordt er weer geboerd in de polder.

Bron: NMF ErfgoedadviesOneindig Noord-Holland

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Polder Waard Nieuwland

Burgerweg
1777 PH Hippolytushoef
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.