Kerk Wierum

Rondje culinair Dokkum

Neem alvast een kijkje

Kenmerken

Tocht/Route

 • Gemarkeerd: Ja
 • Route typering: Recreatief
 • Route obstakels: Op de weg
 • Toelichting startpunt: Startpunt is de markt in Dokkum.
 • Naam beheerder: Deze route is mede mogelijk gemaakt door het Interreg 5a programma Waddenagenda.
  Het project "Waddenagenda" wordt uitgevoerd in het kader van het INTERREG-programma Duitsland-Nederland en wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Nedersaksische ministerie van Federale en Europese Zaken en Regionale Ontwikkeling, alsmede door de Provincies Fryslân en Groningen, begeleid van het programmabeheer van de Eems Dollart Regio (EDR).
 • Route kenmerken: Themaroute, Van A naar A, Fietsknooppuntenroute

Doelgroep

 • KinderenJa
 • AlternatiefJa
 • GroepenJa
 • ZakelijkJa
 • GezinnenJa
 • JongerenJa
 • ScholierenJa
 • StudentenJa
 • VolwassenenJa
 • SeniorenJa

Fietsen

 • E-bikeJa
 • MountainbikeJa
 • RacefietsJa
 • ToerfietsJa
(54,6 km)
 • Download GPX Download hier een .gpx bestand van de route, dit kun je inladen op je GPS apparaat, navigatiesysteem of app.
 • Er zijn veel goede redenen om op je fietstocht te beginnen op de Markt in Dokkum. De monumentale Abdij, ooit weeshuis. De bijzondere IJsfontein van Birthe Leemeijer die natuur en de klimaatverandering letterlijk tastbaar maken. De Grote Kerk die deels is gebouwd met de stenen van het klooster dat hier eens stond. Maar de allerbeste reden is dat je hier dan ook weer eindigt en kunt gaan eten bij Michael Roest.

  Roest kookte jaren de sterren van de donkere waddenhemel in de Waard va…

  Lees verder

  Er zijn veel goede redenen om op je fietstocht te beginnen op de Markt in Dokkum. De monumentale Abdij, ooit weeshuis. De bijzondere IJsfontein van Birthe Leemeijer die natuur en de klimaatverandering letterlijk tastbaar maken. De Grote Kerk die deels is gebouwd met de stenen van het klooster dat hier eens stond. Maar de allerbeste reden is dat je hier dan ook weer eindigt en kunt gaan eten bij Michael Roest.

  Roest kookte jaren de sterren van de donkere waddenhemel in de Waard van Ternaard, maar verkaste in 2020 naar de oude abdij en is nu de Waard van Dokkum. Hij bleef  trouw aan zijn filosofie. Eerlijk en heerlijk bijzonder koken. Met de beste producten van adresjes in de omgeving -waarvan je er een aantal onderweg tegenkomt, dus zorg voor fietstassen- en groenten uit zijn eigen tuin in Zwaagwesteinde. Allemaal fair trade en biologisch. De lekkerste wortel die je jezelf onderweg voor kunt houden.

  Van de Markt naar het eerste routepunt krijg je de eerste culinaire hotspot al in zicht. Aan de voet van de terp die je over de Hoogstraat bent afgedaald, vind je aan de overkant van de Zijl, Zuivelcoöperatie ZUCO. Hier maken ze heerlijke producten van dagverse melk uit kleinschalige melkveehouderijen in eigen regio. Kwark, vla, yoghurt, kefir, panna cotta en ijs. Het onthouden waard, want je gaat voor de Zijl al linksaf over de Diepswal langs het Grootdiep.

  Op Diepswal  nr 5 vind je stadsbierbrouwerij Bonifatius 754. Ooit telde Dokkum negentien brouwerijen. Ze verdwenen een voor een. Gelukkig wordt de traditie weer opgepakt. Naast Bonifatius 754 maakt ook Brouwerij Dockum weer lokaal bier, waarmee ter plekke ook wordt gekookt.

  Maar het is te vroeg voor bier, je moet door! Over het oude jaagpad langs het Grootdiep, kom je in Ee. Je fietst het dorp in over de Stienkesterwei. Stap even af bij nr. 30A. Hier zit Streekwinkel It Alde Molkfabriek (de oude Melkfabriek) van de familie Wilman. Het winkeltje vind je in de loods, die ook wordt gebruikt door ‘It Wurkferbân Fryske rassen’ (het werkverband Friese rassen) dat zich inzet voor het behoud van oorspronkelijke Friese groente-, fruit- en dierenrassen. Dat zie je terug in de koopwaar. Woudboontjes, kleine rode (een bruine boon zoals je nog nooit eerder hebt gegeten) en de lekkerste aardappelen.

  Na Ee fiets je door naar Engwierum. Om precies te zijn, naar biologische zorgboerderij Timpelsteed, voor de spuitvrije groente en fruit van het seizoen. Niet alle producten in de boerderijwinkel zijn even mooi van vorm, want weggooien doen ze liever niet. Dus zolang de smaak prima is, is een afwijkend uiterlijk geen probleem.

  Langs het Lauwersmeer, waar proefboerderij SPNA bezig is met zilte landbouw, ga je verder naar Anjum voor een bezoekje aan ambachtelijk slager Menno Hoekstra, die onder meer Schotse Hooglanders uit het Lauwersmeergebied verkoopt. Alle producten zijn streekeigen en komen uit eigen slachterij. Als je geen vegetariër bent, een goed excuus om  toch dat droge worstje mee te nemen.

  Koop je je natuurvlees liever bij de boer zelf, dan zit er niets anders op dan een klein stukje omfietsen. Net buiten Anjum, aan de Boltawei vind je op nr. 8 de boerderijwinkel Frisian Angus van Folkert van der Zee. De winkel is genoemd naar het zwarte runderras dat Van der Zee in het natuurgebied op weg naar Lauwersoog laat grazen, maar je vindt er ook verschillende andere streekproducten. De winkel is alleen op vrijdag en zaterdag geopend.

  Om je route te vervolgen naar Paesens-Moddergat kun je doorfietsen over de grote weg of even terug naar Anjum om het parallel lopende Alddyk (oude dijk) te nemen. In het ook al oeroude dorp Paesens-Moddergat herinnert herinnert een monument aan de ramp die de vissersvloot van het dorp in 1883 trof en bijna alle mannen het leven kostte. Museum ’t Fiskerhuske geeft een goed beeld van de omstandigheden waarin zij hun vrouwen en dochters achterlieten.

  Alles gezien in Peasens-Moddergat? Let bij het verlaten van het dorp nog even op het oude garnalenfabriekje. Een mooi monument van de Smaak van de Wadden. Fiets via het oude visserdorp Wierum verder naar Hantumhuizen, Hantum en Brantgum en dan op naar Raard  en Sybrandahûs. Dit gehucht heeft naast een prachtig kerkje waar regelmatig concerten worden gegeven, ook een geitenboerderij die je wellicht wilt bezoeken om er een stukje Hooidammer te kopen. Een geitenkaas met veel smaak die eigenaren Melle en Tineke de Vries in Heerenveen laten maken, maar ook aan huis verkopen.

  Na Sybrandahûs is het nog maar een klein stukje terug naar de Markt in Dokkum, waar de Waard van Dokkum wacht, als je tenminste hebt gereserveerd. Laat het je smaken. En als het te laat wordt, dan kun je altijd vragen of ze nog een kamer vrij hebben in de oude abdij.

  Op zoek naar meer lekkere adresjes in het Waddengebied? Kijk op Smaak van de Wadden.

   

  Lees minder

  Dit ga je zien

  Startpunt: Vlasstraat 3
  9101 MX Dokkum
  Zuco Dokkum

  Zuco Dokkum

  Zuivelcoöperatie ZUCO
  De Dijk 2
  9101 MN Dokkum
  1 73 11 82
  Hier is een rustpunt aanwezig waar wandelaars en fietsers uit kunnen rusten tijdens een wandel- of fietstocht. Gebruik maken van een toilet en het nuttigen van koffie of thee is in het algemeen mogelijk.

  Rustpunt Timpelsteed

  Tempelsteed 1
  9132LK Engwierum
  786.jpg

  Biologisch fruitbedrijf Lauwershof

  Mounebuorren 2 a
  9132EG Engwierum
  50 13
  48050_124605454400510_1173473616_n.jpg

  't Pakhús koffie-thee

  Tsjerkestrjitte 11
  9133 ME Anjum
  46 45 04
  2240.jpg

  Museum 't Fiskershúske

  Fiskerspaad 4 -
  9142VN Moddergat
  35
  RP

  Rustpunt Waddenkus

  Efterwei 12
  9134WE Nes
  34 33 32 29 27 26 78 25 24 25 30
  Stadsbrouwerij Bonifatius

  Stadsbrouwerij Bonifatius

  Stadsbrouwerij Bonifatius
  Diepswal 5
  9101 LA Dokkum
  Eindpunt: Vlasstraat 3
  9101 MX Dokkum

  Beschrijving

  Startpunt: Vlasstraat 3
  9101 MX Dokkum
  • ZUCO!
   Zuivercoöperatie ZUCO maakt eerlijke producten van de melk van bij de coöperatie aangesloten kleinschalige veehouderijen. Daarnaast zijn ze ‘culinaire stadspatissier’, dat wil zeggen dat ze hun zuivel en ijs ook nog eens prachtig serveren
  • It Alde Molkfabriek
   Deze oude melkfabriek is de vergaderlocatie van het werkverband dat zich inzet voor het behoud van oude Friese groente-, fruit- en dierenrassen. Het adresje voor echte bonen en aardappelen.
  • Timpelsteed (rustpunt)
   In de boerderijwinkel van biologische boerderij Timpelsteed krijgen ook groenten die niet aan het schoonheidsideaal voldoen een kans. Het gaat tenslotte om de smaak.
  • Slagerij Menno Hoekstra
   Al vier generaties slachten de Hoekstra’s zelf. Al het vlees in de winkel komt uit de streek. De worst, spek en ham roken ze zelf. Hun slagerij is dan ook al meer dan een eeuw een begrip in de wijde omgeving. 
  • Frysian Angus
   Het adres voor het vlees van de zwarte koeien die je misschien al hebt zien grazen langs de rand van het Lauwersmeer, waar ze meehelpen aan het natuurbeheer.
  • ’t Fiskershúske
   Ervaar hoe het leven van de waddenvissers eind negentiende eeuw geweest moet zijn in de kleine vissershuisjes bij de dijk in Moddergat.
  • Geitenboerderij De Vries
   Melle en Tineke de Vries boeren met hart voor de zaak. Ze begonnen met koeien, maar schakelden eind vorige eeuw over op geiten, om kaas te kunnen maken met meer smaak. Die laten ze doen door een ecologische kaasmaker in Heerenveen. Ze verkopen hem in hun boerderij aan de Ee.
  • De Waard van Dokkum
   De Waard van Dokkum is een reservering waard. Michael Roest en maitre Salvatore Apuzzo maken van elk bezoek iets bijzonders. Eten bij de Waard is meer dan proeven hoe echt smaakt, het is een belevenis.

  Eindpunt: Vlasstraat 3
  9101 MX Dokkum
  1
  73
  11
  82
  50
  13
  46
  45
  04
  35
  34
  33
  32
  29
  27
  26
  78
  25
  24
  25
  30