Archeologisch Wad –Friesland – deel 2

Neem alvast een kijkje

Kenmerken

3 uur 30 minuten (59,3 km)
 • Download GPX Download hier een .gpx bestand van de route, dit kun je inladen op je GPS apparaat, navigatiesysteem of app.
 • Deel 2 van de archeolgische route begint en eindigt in Firdgum. Een heel klein dorp, maar wel op vier terpen. In een zodenhuis bij het Yeb Hettinga Museum ervaar je hoe de bewoners leefden voordat er zeedijken waren. Zulke boerderijen stonden op kleine terpen die vaak uitgroeiden tot dorpen. Marrum en vooral Ferwert, dat je verderop tegenkomt, zijn mooie voorbeelden.

  Het hoogtepunt van de terpen komt daarna: Hegebeintum. Een bezoekerscentrum laat zien hoe mensen zich eeuwenlang weerden tegen en werkten met de zee. Het ging prima, op zo’n terp. Vruchtbare grond er omheen en hoog en droog voor de soms oprukkende zee.

  Voor je zover bent, fiets je vanaf Firdg…

  Deel 2 van de archeolgische route begint en eindigt in Firdgum. Een heel klein dorp, maar wel op vier terpen. In een zodenhuis bij het Yeb Hettinga Museum ervaar je hoe de bewoners leefden voordat er zeedijken waren. Zulke boerderijen stonden op kleine terpen die vaak uitgroeiden tot dorpen. Marrum en vooral Ferwert, dat je verderop tegenkomt, zijn mooie voorbeelden.

  Het hoogtepunt van de terpen komt daarna: Hegebeintum. Een bezoekerscentrum laat zien hoe mensen zich eeuwenlang weerden tegen en werkten met de zee. Het ging prima, op zo’n terp. Vruchtbare grond er omheen en hoog en droog voor de soms oprukkende zee.

  Voor je zover bent, fiets je vanaf Firdgum eerst door het Bildt. Vlak land. Geen terpen. De Middelzee mondde hier uit in de Waddenzee, maar slibde steeds meer op. Het omringende terpenland was inmiddels door dijken beschermd. In 1500 werd ook dit goede landbouwgrond, met de inpoldering van het Bildt.

  Sint Jacobiparochie en Sint Annaparochie waren dorpen voor de slikwerkers en dijkwerkers. Zij legden de Oudebiltdijk aan. De kleine huisjes laten zien, dat het slilkwerk geen vetpot was. Je fietst over de dijk naar het pittoreske Oudebildtzijl, de plek waar een van de twee sluizen (zijlen) in de dijk werd gemaakt. Honderd jaar later volgde de Nieuwebiltdijk en tenslotte de huidige zeedijk. Wil je er meer over weten, bezoek dan in Oudebildtzijl het Archeologisch Steunpunt in bezoekerscentrum Aerden Plaats.

  Dat het watermanagement in ontwikkeling blijft, maakt het nieuwe gemaal De Heining duidelijk. Dat zorgt er - visvriendelijk en wel – voor dat zoet en zout een betere verbinding kunnen maken en daar varen de kwelderplanten en wadvogels wel bij. Je komt er twee keer langs. De buitendijkse kwelder geeft een indruk hoe de hele Waddenkust er ooit uitzag.

  Op de terugweg fiets je langs de zeedijk naar Zwarte Haan. Ook met een gemaal en met het beeld De Slikwerker. Een ode aan de mannen die Het Bildt vanaf 1505 inpolderden. Een klus die met tussenpozen, van twee en halve eeuw duurde. Schep voor schep werd het land gewonnen op de zee. Ongelooflijk zwaar werk in vaak niet minder zware omstandigheden.

  Want met een voorjaarszonnetje of op een warme zomerdag is het hier prima toeven, maar stel je je hier eens voor op een natte, koude herfstdag - en die waren er veel, want de inpoldering van ’t Bildt valt samen met de zogenaamde kleine ijstijd, toen het overal in Europa net een paar graden kouder was dan nu -  met geen enkele beschutting tegen de gure wind die genadeloos van over het Wad komt.

  Tegenwoordig is Zwarte Haan een voorbeeld van het goede leven langs de waddenkust, dankzij het gelijknamige restaurant onderaan de dijk. Geen slecht idee dus om je route zo te plannen dat je hier aankomt op een goede tijd voor een Waddengoudgecertificeerde lunch of diner. Een heerlijke opmaat voor de laatste tien kilometer terug naar Firdgum.

  Musea Terpenland
  Vier kleine musea over archeologie langs de Waddenkust werken samen onder de naam Terpenland. Drie liggen langs deze route: in Firdgum, Oude Bildtzijl en Hegebeintum. Wil je ook naar de vierde? Die is in Wijnaldum, aan de Archeologische route Waddenkust Friesland deel 1.

  Dutch Delta Design
  Meer weten of het watermanagement waarin Nederland wereldwijd een bijzondere reputatie heeft? Lees het hele verhaal over het watererfgoed langs de waddenkust.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Camstrawei 21 18
  8852 RH Firdgum
  1

  TOP Firdgum/Koehool

  Camstrawei 18
  8852 RH Firdgum
  Toren van Firdgum
  TOP Firdgum/Koehool
  21 48 22 20 34 38
  2

  Bezoekerscentrum Aerden Plaats

  Ds. Schuilingstraat 4 - 6
  9078WD Oudebildtzijl
  Bezoekerscentrum Aerden Plaats
  69
  3

  Luchtpost Vijfhuizen

  Vijfhuisterdijk
  9074 TE Hallum
  Luchtpost Vijfhuizen
  68 93
  4

  Dijktempel

  Op de Zeedijk bij splitsing 'Zeedijk' en 'Ozingaloane'
  Ozingaloane 1
  9073 TP Marrum
  Dijktempel in Marrum_Land in Friesland
  Dijktempel
  01 02
  5

  Lytse Teetún

  Lytse Teetún
  Hoofdstraat 41
  9172 MN Ferwert
  Lytse Teetún
  34
  6

  Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum

  Pypkedyk 4 .
  9173 GC Hegebeintum
  Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum
  13 09 72 73 90
  7

  De Pannekoektrein

  Perron 1 Stasjonswei
  9073 GJ Marrum
  De Pannekoektrein
  03
  8

  Dobbepaarden fotokunstwerk

  Oazingaloane 1
  9073 Marrum
  Dobbepaarden fotokunstwerk
  01 93 93
  9

  It Noarderleech - Noard Fryslan Butendyks

  Noorderleeg 5 A
  9074TG Hallum
  It Noarderleech - Noard Fryslan Butendyks
  71 70
  10

  Vogelkijkplateau Zwarte Haan

  Nieuwebildtdijk 428
  9079 PG St. Jacobiparochie
  bank Anita Andriesen
  Vogelkijkplateau Zwarte Haan
  22 48 21
  11

  Yeb Hettinga Museum

  Camstrawei 18
  8852 RH Firdgum
  Yeb Hettinga Museum
  12

  TOP Firdgum/Koehool

  Camstrawei 18
  8852 RH Firdgum
  Toren van Firdgum
  TOP Firdgum/Koehool
  Eindpunt: Camstrawei 21 18
  8852 RH Firdgum

  Beschrijving

  Startpunt: Camstrawei 21 18
  8852 RH Firdgum
  • Kerktoren Firdgum
   De blikvanger van Firdgum. De hervormde kerk werd een bouwval en is in 1794 afgebroken, maar de 13e-eeuwse toren staat nog steeds fier overeind. Om de toren loopt een pad. Het loont om even af te stappen en een rondje te maken. Het biedt een mooi uitzicht over het landschap waarin je de voormalige terpen herkent.
  • Sint Jacobiparochie en Sint Annaparochie
   Onder meer Sint Jacobiparochie en Sint Annaparochie werden gebouwd voor de dijk- en slikwerkers uit Zuid-Holland. Toen het werk gedaan was, bleven ze er wonen. Vandaar dat er hier geen Fries wordt gesproken, maar Bildts, een mengtaal van Nederlands en Fries.
  • Oudebiltdijk
   Noeste arbeiders legden de Oudebildtdijk aan in 1505. Ze polderden de monding van de Middelzee in tot landbouwgrond: het Bildt.
  • Oudebildtzijl
   De Oudebiltdijk kreeg twee sluizen (zijlen). Eén is er nog, in het gelijknamige dorp Oudebildtzijl.
  • Archeologisch Steunpunt in bezoekerscentrum Aerden Plaats
   Het Archeologisch Steunpunt vertelt over de ontstaansgeschiedenis van het Bildt, de specifieke Bildtse cultuur en de bedijking.
  • Dijktempel
   Een stukje opgetilde zeedijk. Het kunstwerk wordt ‘het tempeltje van Ids’ genoemd, naar de maker Ids Wiersma. 
  • Lytse Teetún
   Je waterflesje vullen, koffie of thee met gebak? Het kan allemaal in de Lytse Teetún. Een knusse theetuin in het mooie terpdorp Ferwert.
  • Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum
   Wijk even van de route af voor het nieuwe bezoekerscentrum aan de voet van de terp van Hegebeintum. Dit vertelt het verhaal van het ontstaan van het bijzondere terpenland en laat zien waaruit een terp is opgebouwd. Sla het kerkje bovenop de terp niet over bij je bezoek. Het is een van de mooiste voorbeelden van de kenmerkende Romaanse ‘terpkerkjes’.
  • De Heining
   De grootste visvriendelijke vijzelpomp in Nederland. De Heining loost water op de Waddenzee, via een nieuw gegraven geul door buitendijks gebied It Noarderleech. Aan beide kanten van de dijk krijgen trekvissen rustig de tijd. Ze hebben zelfs een eigen trap. Voor bezoekers is er plek om alles te bekijken.
  • Yeb Hettinga Museum
   De oorspronkelijke terpwoning staat als een huis; een zodenhuis. Bij het Yeb Hettinga Museum in Firdgum. In het museum zelf krijg je meer informatie over de bouw van het zodenhuis en over de vele vondsten van amateurarcheologen uit de omgeving.
  Eindpunt: Camstrawei 21 18
  8852 RH Firdgum
  21
  48
  22
  20
  34
  38
  69
  68
  93
  01
  02
  34
  13
  09
  72
  73
  90
  03
  01
  93
  93
  71
  70
  22
  48
  21

  Mis niets!

  Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.