Helderse DuinenWandelen in en rond Den Helder?! Jazeker. Wie naar de kop van Noord-Holland reist, wordt beloond met een verrassend veelzijdige route. Van slingerpaadjes door de duinen tot kaarsrechte dijk langs de zee. Onderweg kom je langs robuuste forten, musea, een vuurtoren en eindig je in de binnenstad met volop horeca.

Dit ga je zien

Startpunt: NS Station Den Helder Zuid
Waterkeringsweg 1
1785 HV Den Helder
1

Kunst- en Natuurproject De Nollen

Kunst- en Natuurproject De Nollen is een initiatief van beeldend kunstenaar R.W. van de Wint. In 1980 begon Van de Wint met een schilderkunstig experiment in het oude binnenduingebied De Nollen.

Kunst- en Natuurproject De Nollen
2

Mariëndal

Een prachtig, moerasachtig gebied met lage duintoppen, waterpartijen en de aanwezigheid van veel weidevogels.

Mariëndal
3

Helderse duinen

Deze duinen zijn gevormd vanuit de resten van het oude Waddeneiland Huisduinen. Ten zuiden hiervan liggen de Donkere Duinen. Deze zijn ontstaan vanuit het kleine Waddeneilandje Ooghduinen. In de 16e eeuw stoof het gat tussen de twee eilanden dicht. Op deze plaats ligt nu het duinmeertje de Harmplas.

Helderse duinen
4

De Pannenkoekenvallei

De Pannenkoekenvallei is een pannenkoekenrestaurant op een bijzondere locatie, aan de rand van recreatiegebied De Helderse Vallei. Wij serveren vele verschillende soorten pannenkoeken waaronder zoete, hartige en ijspannenkoeken. Maar je kan bij ons restaurant ook genieten van een goede bistrokaart voor lunch en diner en heerlijke steaks.

De Pannenkoekenvallei
02
5

Stelling Den Helder

De Stelling Den Helder is een van de oudste nog aanwezige militaire verdedigingslinie´s in Nederland. De Stelling is in opdracht van Keizer Napoleon Bonaparte gebouwd ter bescherming van de Marinewerf Willemsoord. De stad Den Helder dankt zijn huidige vorm aan deze Stelling, die nog grotendeels aanwezig is in het landschap.

Stelling Den Helder
6

Fortwachterswoning

Sinds 2015 is het mogelijk om te overnachten in een van de fortwachtershuisjes op het Fort Kijkduin. Achter de dikke muren van het tamboer van het fort waan je je een echte fortwachter. ’s Nachts kun je de zee horen en de wind huilt soms rondom het huisje. Een unieke ervaring! De Fortwachterswoning ligt op slechts 5 minuten lopen van het strand, en je zit middenin het fort zelf. Natuurlijk mag een inbegrepen uitstapje aan de rest van dit fort ook niet ontbreken!

Fortwachterswoning
7

Kroontjesbunker (FL250)

Deze FL250 Flakgruppenkommandostand kreeg de bijnaam 'Kroontjesbunker' vanwege de vorm van de toren. In de bunker werden middels een glazen plotterwand de vliegbewegingen van vliegtuigen gecoördineerd en doorgegeven aan het luchtafweergeschut. In het verderop gelegen gebied werd er gekeken naar de te verwachten vliegroutes en het aantal vliegtuigen. In de toekomst is het de bedoeling om de bunker in bijna originele staat terug te brengen. Deze bunker is gelegen in een natuurgebied. Blijf daarom op de aangegeven wandelpaden. Tip: neem een zaklantaarn mee!

Kroontjesbunker (FL250)
8

Storm aan zee

Storm aan Zee heeft een bijzondere ligging op de Helderse dijk, aan het begin van de Nederlandse kust. Bij ons restaurant kun je ultiem genieten, met een schitterend uitzicht over de zee, De Razende Bol, Texel en de Helderse duinen. Kom je ook bij ons genieten? Probeer dan vooral onze vers gesneden friet eens uit!

Storm aan zee
9

Restaurant C' est la Vie - Grand Hotel Beatrix

Wil je dineren op een prachtige locatie, met gastvrije service en culinaire verwennerij, terwijl je wegdroomt bij een adembenemend uitzicht over zee? Dan is restaurant C’est la vie “Wine Dine” wat voor jou!

Restaurant C' est la Vie - Grand Hotel Beatrix
10

Nogal Wiedus aan Zee

Een adembenemende locatie op de dijk bij Huisduinen, waar het water van de zee bijna aan je voeten klotst. Je kunt er in een relaxte sfeer genieten van de lekkerste gerechten en drankjes. Op het geweldige terras aan zee spot je misschien een zeehond, en nippend aan een koel drankje pik je met je ogen dicht in de zon meteen een lekkere dosis vitamine D mee. Do I need to say more? Als het wat kouder is heb je vanuit de serre de mooiste zeegezichten.

Nogal Wiedus aan Zee
11

Grand Hotel Beatrix

Ben je op zoek naar een verblijf op een prachtige locatie, met gastvrije service en culinaire verwennerij, terwijl je wegdroomt bij een adembenemend uitzicht over zee? Dan is het Grand Hotel Beatrix wat voor jou! Uniek gelegen in het pittoreske kustdorp Huisduinen, omgeven door zee, strand, duin, bos, polders en de Waddeneilanden Texel en De Razende Bol, kun je hier genieten van de prachtige natuur, rustige en schone stranden, frisse lucht én natuurlijk de meeste zonuren van Nederland!

Grand Hotel Beatrix
12

Huisduinerpolder

Een drassige polder, grenzend aan de fortgracht van Fort Erfprins. De brakke invloed van het Noordzeewater is merkbaar in de vegetatie door de aanwezigheid van zoutminnende planten. In het voor- en najaar zijn er bij hoogwater grote aantallen wulpen, strandlopers en scholeksters. Rotganzen, sneeuwgorzen en waterhoentjes zoeken er in de winter naar voedsel. De polder is een broedgebied voor rietzangers en tureluurs.

Huisduinerpolder
13

Bed & Breakfast Uit 't Zicht

Aan zee, strand en duinen bevindt zich het prachtige B&B Uit 't Zicht te Huisduinen. Hier kun je genieten van mooie kamers, een uitstekend verzorgd ontbijt en natuurlijk veel gezelligheid.

Bed & Breakfast Uit 't Zicht
14

Fort Erfprins

Fort Erfprins is een negentiende-eeuws fort ten westen van de Nederlandse stad Den Helder. Met een oppervlakte van 49 ha. is Erfprins het grootste fort van Nederland.

Fort Erfprins
15

Marinemuseum

Het Marinemuseum is gevestigd op de Oude Rijkswerf, waar vroeger marineschepen werden gebouwd en onderhouden. Uniek is de onderzeeboot Tonijn, deze onderzeeboot kan van binnen bekeken worden. Aan boord vertellen oud-bemanningsleden spannende verhalen over de Koude Oorlog. Het museum biedt diverse activiteiten voor jong en oud. Ben je op zoek naar een bijzondere locatie voor een bedrijfsuitje, een netwerkdag of vergadering? Informeer naar de mogelijkheden.

Marinemuseum
16

’t Veerhuis Lands End

’t Veerhuis Lands End ligt letterlijk op het uiterste puntje van Noord-Holland. Vanaf deze unieke locatie op de dijk bieden wij je een schitterend uitzicht over de havens van Den Helder, het Marsdiep en Texel. In ons restaurant of op het terras kun je rustig genieten van een lekker kopje koffie, lunch, high tea, borrel of een uitgebreid diner. Op het terras is het zomers extra genieten door het mooie uitzicht en de heerlijke frisse zeelucht. Onze koks werken met dagverse producten en houden zoveel mogelijk rekening met het seizoen.

’t Veerhuis Lands End
03
01
17

Scheepsfolk

Scheepsfolk is een Nederlandse maritieme folkband met een geheel eigen geluid.De band treedt regelmatig op in vele landen tijdens festivals en nautische evenementen en in folkclubs. De enthousiaste bemanning begeleidt zichzelf met accordeon, gitaar, mandoline, banjo, ukelele, trekzak, wasbord, candrum, kazoo, cajon en contrabas. De muzikale invloeden komen uit heel Europa waardoor Scheepsfolk een eigen unieke stijl heeft ontwikkeld. En.…altijd blijf je de smaak van zoute folk proeven!! Contact is mogelijk uitsluitend per e-mail of telefoon.

Scheepsfolk
18

H.W.N. Helder Willemsoord Nieuwediep

H.W.N. is een actieve watersportvereniging, met 120 ligplaatsen in het nautische hart van Den Helder. Gelegen naast een grote scheepswerf, vlak bij de haven voor de offshore, visserij en marine, is hier op nautisch gebied altijd wat te beleven. We hebben een mooi houten clubgebouw met kantine en sanitaire voorzieningen. ’s Zomers is de havenmeester er altijd om u te ontvangen en van dienst te zijn.

H.W.N. Helder Willemsoord Nieuwediep
19

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

Waan je een heldhaftige redder op een stormachtige zee in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Dit is dé plek waar je alles te weten gaat komen over het Nederlandse Reddingwezen. Plaats jezelf in de schoenen van een echte redder en vaar mee op een echte reddingboot! Beleef de wilde zee met de vaarsimulator, vaar een reddingboot in het heldenspel en verstuur een bericht in morse. Kinderen kunnen een reddersmedaille winnen door vragen te beantwoorden van de gratis audiotour. Voor het museum liggen zes varende historische reddingboten aan de steiger.

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers
20

Oude Rijkswerf Willemsoord

Het unieke complex Willemsoord, wat vroeger de scheeps- en onderhoudswerf voor de Koninklijke Marine was, is nu een prachtig monumentaal deel van Den Helder dat zich gaandeweg verder ontwikkelt tot open stadsdeel.

Oude Rijkswerf Willemsoord
21

Grandcafé Boefje

Grand Café Boefje is een warm en sfeervol Grand Café. Het verlangen naar de ouderwetse sfeer is erg groot. Het Grand Café heeft een modern interieur met een knipoog naar het verleden. Kom gerust een kijkje nemen en neem lekker plaats aan een tafeltje of als vanouds aan de bar, ook hebben wij een ruim terras op de kade. Wij serveren heerlijke hapjes en gerechten voor de kleine en grote trek. Heb je zin in een biertje, een borrel, een lekker hapje en een onwijs gezellige dag dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Grandcafé Boefje
22

Toeristisch Infocentrum Den Helder

Alles weten over de stoere en maritieme stad Den Helder? In het informatie en bezoekerscentrum op Willemsoord geven wij antwoord op al jouw vragen – informatie en tips te over. Zien, doen beleven – aan keus geen gebrek in Den Helder: musea, attracties en evenementen bezoeken, fietsen, wandelen, logeren, (fun)shoppen, eten, (historische) excursies. Het is maar een greep. Als je Den Helder zegt, dan zeg je ook water en – dus – varen! Het Infocentrum biedt in het vakantieseizoen aantrekkelijke vaartochten aan o.a. vanuit de Museumhaven.

Toeristisch Infocentrum Den Helder
23

Restaurant Leuk! Den Helder

Bij restaurant Leuk! kun je rekenen op een warm onthaal en een huiselijke sfeer. Je kunt genieten van huisgemaakte producten en heerlijke gerechten uit de nabije omgeving. Wij houden rekening met het welzijn van dier en natuur en maken zoveel mogelijk gebruik van biologische ingrediënten. Kom ook eens bij ons genieten van een high tea met vrienden of familie. Doe je ogen dicht en stel je eens voor dat je wordt omringd met heerlijk fruit, zachte room, chocolade, scones, sandwiches en heerlijke theesoorten. Wat wil je nog meer?

Restaurant Leuk! Den Helder
24

Hotelschip Antje

De Stevenaak Antje is gebouwd als zeilend vrachtschip in 1875 en is daarmee het oudste(of een van de oudste) zeilende vrachtschepen van het land. Om het schip een hotelfunctie te geven is het complete interieur aangepast. Omdat er in het interieur is gewerkt met mooie en duurzame materialen heeft het schip van binnen een mooie warme luxe uitstraling gekregen waar het als gast zeer goed verblijven is. Alle kamers beschikken over een tweepersoons bed, met voldoende ruimte voor bagage, eigen douche & toilet, eigen heteluchtverwarming en toilettafel. Verder is er mogelijkheid tot ontbijt aan boord

Hotelschip Antje
25

Hotel Wienerhof Den Helder

Hotel Wienerhof is een sfeervol familiehotel, gelegen in de binnenstad van Den Helder, tegenover het NS station. Ons hotel beschikt over 15 comfort éénpersoons kamers, 26 comfort tweepersoons kamers en 2 junior suites. Ons 3-sterren hotel is van alle gemakken voorzien en vormt de perfecte uitvalsbasis voor jouw bezoek aan Den Helder. Ons restaurant is 7 dagen per week geopend van 12:00 tot 22:00 voor lunch en diner. Ook kun je dagelijks genieten van een heerlijk ontbijtbuffet, om de dag goed te beginnen.

Hotel Wienerhof Den Helder
Eindpunt: NS Station Den Helder
Middenweg 176
1782 BL Den Helder

Beschrijving

Startpunt: NS Station Den Helder Zuid
Waterkeringsweg 1
1785 HV Den Helder

Deze afwisselende route start bij station Den Helder Zuid; eenvoudig te bereiken omdat de intercity er stopt. Vanaf het station duik je natuurgebied De Nollen in; ernaast ligt het spraakmakende kunstproject De Nollen van Rudi de Wint.

In de Helderse Duinen volg je onverharde paadjes door duinvalleien en dennenbossen. Vanaf de 15 meterhoge uitkijktoren kijk je over het hele gebied uit. Verderop ligt Fort Kijkduin met museum en zeeaquarium. De horecagelegenheden – pal aan zee – lonken. Vervolgens passeer je vuurtoren Lange Jaap en slinger je langs de gracht van Fort Erfprins naar de zeedijk.

Tijd om uit te waaien! Klotsende zee, krijsende meeuwen en aan de horizon de heen-en-weer-pendelende veerboot naar Texel. De binnenstad van Den Helder ademt een maritieme sfeer: het Marinemuseum, de havens met moderne jachten en historische schepen. En niet te vergeten de fraai gerenoveerde, autovrije kade langs het kanaal waar het goed toeven is op een terras. Een waardig eindpunt van deze route.

Eindpunt: NS Station Den Helder
Middenweg 176
1782 BL Den Helder
  • 02
  • 03
  • 01

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.