Foodroute Amstelmeer-Wieringen westWieringen was vroeger een eiland in de Zuiderzee. Het gebied is door de Afsluitdijk verbonden met Friesland en hoort bij de Noord-Hollandse Waddenkust. Omringt door water ligt het voormalige eiland aan het Amstelmeer, IJselmeer en het Werelderfgoed Waddenzee. Eigenlijk is Wieringen een stevige grote berg. Een rots van stuwwallen, door de zee gevormd. En al is Wieringen, dat ontstond in de ijstijd, geen eiland meer: de Wieringers voelen zich nog steeds eilanders. Niet voor niets ben je niet in Wieringen maar óp Wieringen.

Deze fietsroute neemt je mee het landschap in, langs het Amstelmeer en langs de lekkerste waddenproducten in het oostelijk deel van Wieringen.

Dit ga je zien

1

Wieringer IJssalon

De Wieringer IJssalon is een moderne echte ijssalon met heerlijk ijs gemaakt van melk van De Wieringer zuivel, nog geen 3 kilometer verderop.

Wieringer IJssalon
2

Camping Waddenzee

Bij Camping Waddenzee staat back to basic hoog in het vaandel. Het is een gemoedelijk, gezellig maar vooral ook complete camping. Zowel in de natuur, of met alle luxe van bijvoorbeeld WIFI en een vaste gasaansluiting.

Camping Waddenzee
3

Palingvangst en verkoop

Kringloopvisserij en ondersteuning aan glasaalfonds svvbnb.nl Stichting Verbetering Visstand & Visserij Biodiversiteit Noord- Holland.

Palingvangst en verkoop
4

Jachthaven De Haukes

De Watersport Vereniging Amstelmeer kent zowel gecertificeerde opleidingen, wedstrijdevenementen als een gezelligheidscomponent wat vaak ook samen gaat. In de zomermaanden wordt er op de dinsdagavond onderling tegen elkaar wedstrijd gezeild, met na afloop een gezellige nabespreking bij de bar in het clubhuis, waarbij de worst wordt aangesneden door degene die het winnend lot trekt. Een aantal keer per jaar worden er wedstrijden voor zeilboten en toertochten voor motorbootvaarders uitgeschreven zoals de openingskampioenschappen, 4-havenwedstrijd, scharrenrace, palingrace etc.

Jachthaven De Haukes
20
19
17
18
5

Hemmes Bessen

Smaakvolle blauwe bessen, geteeld in de Kop van Noord-Holland waar je ons familiebedrijf Hemmes Blauwe Bessen kunt vinden.

Hemmes Bessen
6

Peilhuisje

Het begin- of eindpunt van de Waddendijk, die doorloopt tot Denemarken. Officieel was hier een quarantaine station toen Wieringen nog een eiland was.

Peilhuisje
7

Brocante Scharrelkip Ria

Zomaar aan de dijk staat een lange tafel gevuld met allerlei moois. Je kan de brocante hier kopen. Op het bord staat hoe je kunt betalen.

Brocante Scharrelkip Ria
8

Molen De Onderneming

De molen is in 1851 gebouwd als een koren- en pelmolen. De vrijwillige molenaars laten de molen geregeld draaien.

Molen De Onderneming
9

Jan Rotgans

Vaartochten op de Waddenzee met Jan Rotgans, dat is gegarandeerd een fantastisch dagje uit! Zowel voor kleine en grote groepen, maar ook voor opstappers (zie opstapdagen). U leert het Wad beter kennen aan boord van het visserschip WR130 en hoort originele verhalen over de wadden- en palingvisserij. Bij de meeste rondvaarten zit wadlopen inbegrepen, evenals de mogelijkheid om van alles te proeven uit zee of een uitgebreid diner. Maar het is bovenal genieten van de zilte rust!

Jan Rotgans
76
10

Visserijbedrijf D.K. Gerssen

Visserijbedrijf D.K. Gerssen vangt op snoekbaars. Een zoetwater roofvis uit het Amstelmeer, gelegen aan het voormalige eiland Wieringen & Waddenzee.

Visserijbedrijf D.K. Gerssen
11

Wieringer Frietkraam

Op het hoogste punt van Wieringen, misschien wel van Noord Holland, zo'n 13 meter boven zeeniveau en met mooi uitzicht op het wad is de Wieringer Frietkraam gevestigd. Het is een vaste standplaats voor het hele jaar dus 5 dagen per week de mogelijkheid om een eigen gemaakt frietje, kroket en zelfs de Scheltenburger te komen smullen. De piepers komen van Maarten Kikkert van het land en het vlees van de kroket komen van de koetjes van Maarten. De Scheltenburger is natuurlijk ook van de koetjes van Wieringer Bodem. Alles heerlijk zelfgemaakt!

Wieringer Frietkraam
12

Westlanderboer Maarten Kikkert

Op het hoogste punt van Wieringen 13m boven nap worden aardappelen, groenten verkocht. De aardappelen groeien op een heuvel die ontstaan is in de IJstijd en dicht bij de Waddenzee, dat geeft volgens de teler de unieke smaak.

Westlanderboer Maarten Kikkert
13

Wieringer IJssalon

De Wieringer IJssalon is een moderne echte ijssalon met heerlijk ijs gemaakt van melk van De Wieringer zuivel, nog geen 3 kilometer verderop.

Wieringer IJssalon
  • 20
  • 19
  • 17
  • 18
  • 76

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.