Den Helder

Kenmerken

Deze gevarieerde route loopt langs de verschillende landschappen van de kop van Noord-Holland. Het open aandijkingslandschap en natuurgebied Mariëndal, de duinen van het Botgat en de Donkere Duinen, die mooi contrasteren met het open achterland.

Dit ga je zien

Startpunt: De Helderse Vallei 7 a
Den Helder
1

Helderse duinen

Helderse duinen

Deze duinen zijn gevormd vanuit de resten van het oude Waddeneiland Huisduinen. Ten zuiden hiervan liggen de Donkere Duinen. Deze zijn ontstaan vanuit het kleine Waddeneilandje Ooghduinen. In de 16e eeuw stoof het gat tussen de twee eilanden dicht. Op deze plaats ligt nu het duinmeertje de Harmplas.

2

Kunst- en Natuurproject De Nollen

Kunst- en Natuurproject De Nollen

Kunst- en Natuurproject De Nollen is een initiatief van beeldend kunstenaar R.W. van de Wint. In 1980 begon Van de Wint met een schilderkunstig experiment in het oude binnenduingebied De Nollen. Dat groeide uit tot een 'totaalkunstwerk' van schilderingen, sculpturen en bouwsels. De Nollen is een project 'in wording'. Bezoekers maken, onder begeleiding van een gids, een wandeling langs stalen sculpturen, en monumentale bouwsels die half verborgen in het landschap verscholen liggen. Via nauwe doorgangen worden deze bouwsels betreden.

3

Fort Dirksz Admiraal

Fort Dirksz Admiraal

Fort Dirksz Admiraal is gebouwd in 1811 als middelste fort in de Stelling van Den Helder. Het fort is vernoemd naar de ex-burgemeester van Monnickendam, Cornelis Dirkszoon, die admiraal was van de Noord-Hollandse vloot tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Op een vooruitgeschoven positie, in wat toen nog moerasgebied was, kon vanuit dit fort zowel fort Oostoever als Fort Erfprins beschermd worden.

4

Watertoren

Watertoren

In 1856 kreeg Den Helder als één van de eerste steden in Nederland een eigen watertoren en enkele meters waterleidingnet, gesitueerd in Huisduinen. Na zo’n 50 jaar was de toren op en had men belang bij een centrale en grotere toren. In 1908 werd de nieuwe watertoren midden in het centrum van Den Helder geplaatst. In 1959 kreeg de toren een grijze cement laag over de fraaie bakstenen heen geplamuurd om voor modern te kunnen doorgaan. Maar in 2005 is er toch teruggegrepen naar de stijl van 1908, de cement laag werd verwijderd en de toren zag er weer uit zoals in het begin.

5

Het Marsdiep

Het Marsdiep

Deze B&B is gelegen nabij het centrum van Den Helder aan de doorgaande weg naar Texel tegenover Willemsoord. Een sfeervolle B&B met sfeervolle kamers. Koffie en thee staat klaar op de kamers. Toilet's en douche's gezamenlijk delen. Leuke cafés en restaurants alsook de zee en strand en de winkels op loopafstand.

6

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

Waan je een heldhaftige redder op een stormachtige zee in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Dit is dé plek waar je alles te weten gaat komen over het Nederlandse Reddingwezen. Plaats jezelf in de schoenen van een echte redder en vaar mee op een echte reddingboot! Beleef de wilde zee met de vaarsimulator, vaar een reddingboot in het heldenspel en verstuur een bericht in morse. Kinderen kunnen een reddersmedaille winnen door vragen te beantwoorden van de gratis audiotour. Voor het museum liggen zes varende historische reddingboten aan de steiger.

7

H.W.N. Helder Willemsoord Nieuwediep

H.W.N. Helder Willemsoord Nieuwediep

H.W.N. is een actieve watersportvereniging, met 120 ligplaatsen in het nautische hart van Den Helder. Gelegen naast een grote scheepswerf, vlak bij de haven voor de offshore, visserij en marine, is hier op nautisch gebied altijd wat te beleven. We hebben een mooi houten clubgebouw met kantine en sanitaire voorzieningen. ’s Zomers is de havenmeester er altijd om u te ontvangen en van dienst te zijn.

8

B&B De RijksWerf

B&B De RijksWerf

Weekendje weg in Den Helder. B&B De RijksWerf is een unieke locatie op de Oude Rijkswerf Willemsoord met bezienswaardigheden en de binnenstad binnen in de nabije omgeving.

01
03
9

Marinemuseum

Marinemuseum

Het Marinemuseum is gevestigd op de Oude Rijkswerf, waar vroeger marineschepen werden gebouwd en onderhouden. Uniek is de onderzeeboot Tonijn, deze onderzeeboot kan van binnen bekeken worden.

10

Fort Erfprins

Fort Erfprins

Fort Erfprins is een negentiende-eeuws fort ten westen van de Nederlandse stad Den Helder. Met een oppervlakte van 49 ha. is Erfprins het grootste fort van Nederland.

11

Huisduinerpolder

Huisduinerpolder

Een drassige polder, grenzend aan de fortgracht van Fort Erfprins. De brakke invloed van het Noordzeewater is merkbaar in de vegetatie door de aanwezigheid van zoutminnende planten. In het voor- en najaar zijn er bij hoogwater grote aantallen wulpen, strandlopers en scholeksters. Rotganzen, sneeuwgorzen en waterhoentjes zoeken er in de winter naar voedsel. De polder is een broedgebied voor rietzangers en tureluurs.

05
08
22
99
12

Mariëndal

Mariëndal

Een prachtig, moerasachtig gebied met lage duintoppen, waterpartijen en de aanwezigheid van veel weidevogels.

Eindpunt: De Helderse Vallei 7 a
Den Helder
  • 01
  • 03
  • 05
  • 08
  • 22
  • 99

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.