Den Hoorn

Herdenkingsroute Texel

Neem alvast een kijkje

Kenmerken

Doelgroep

 • KinderenJa
 • GezinnenJa
 • JongerenJa
 • VolwassenenJa
 • SeniorenJa

Wandelen

 • Honden aan de lijnJa

Fietsen

 • E-bikeJa
 • MountainbikeJa
 • RacefietsJa
 • ToerfietsJa

Tocht/Route

 • Gemarkeerd: Ja
 • Route typering: Natuurroute, Recreatief
 • Route obstakels: Vrij liggend (fiets-)pad, Op de weg, Oversteek provinciale weg
 • Route kenmerken: Themaroute, Van A naar B
(53,0 km)
 • Download GPX Download hier een .gpx bestand van de route, dit kun je inladen op je GPS apparaat, navigatiesysteem of app.
 • Deze herdenkingsroute leidt automobilisten en fietsers langs plekken op het mooie eiland Texel, waarbij de overblijfselen van de Tweede Wereld…

  Deze herdenkingsroute leidt automobilisten en fietsers langs plekken op het mooie eiland Texel, waarbij de overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog nog altijd zichtbaar zijn. Terwijl de rest van Nederland al volop de bevrijding vierde op 5 mei, was de Tweede Wereldoorlog op Texel nog in volle gang. Tussen 5 april en 20 mei 1945 was Texel de plek waar nog een bloedige veldslag heeft afgespeeld tussen de Georgische soldaten en de Duitse bezetter, ook wel de Russenoorlog genoemd. De eerste jaren van de oorlog verliepen vrij rustig op Texel, maar in de laatste jaren veranderde dat. Tijdens de Hongerwinter van 44-45, werden veel Amsterdamse kinderen op Texel ondergebracht om aan de hongersnood te ontsnappen. Vervolgens heeft zich hier ook nog een deportatie afgespeeld van 806 Texelse mannen die werden gedeporteerd naar Assen, waar ze gedwongen werden om de verdedigingslinie tegen de geallieerden te versterken. Tenslotte was er de Georgische opstand die door de bevolking nog altijd bij zal blijven en ieder jaar wordt herdacht.

  Tijdens deze route krijg je een goed beeld van de geschiedenis die zich hier op Texel heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog en worden de slachtoffers herdacht die de uiteindelijke bevrijding van Texel helaas niet meer hebben kunnen meemaken.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Pontweg 2
  1797 SR Den Hoorn
  06

  Monument geallieerde vliegers

  Watermolenweg 3
  1797 SC Den Hoorn Texel
  Monument geallieerde vliegers
  Monument geallieerde vliegers
  12 09 10

  Uitkijkpunt Loodsmansduin

  Uitkijkpunt Loodsmansduin
  Den Hoorn Texel
  Loodsmansduin
  Uitkijkpunt Loodsmansduin
  14 26

  Georgische Begraafplaats

  Zuid Haffel 47
  1791 LR Den Burg
  Georgische Begraafplaats
  Georgische Begraafplaats

  Luisterplek 'De Georgische opstand'

  1791 LD Den Burg
  Luisterplek
  Luisterplek 'De Georgische opstand'
  41

  Oorlogsgraven van het Gemenebest Texel

  Boogerd 32 38
  1791 GX Den Burg
  Oorlogsgraven van het Gemenebest Texel
  Oorlogsgraven van het Gemenebest Texel

  Texla bunker

  Kogerweg 132
  1791 MK Den Burg
  Texla bunker
  Texla bunker
  48

  Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

  Pontweg 141 A
  1796 MA De Koog
  Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora
  Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

  Luchtvaart- en Oorlogsmuseum

  Postweg 126
  1795 JS De Cocksdorp
  LOMT
  Luchtvaart- en Oorlogsmuseum

  Luisterplek De Russenoorlog'

  Postweg
  1795 JL De Cocksdorp
  Luisterplek
  Luisterplek De Russenoorlog'

  Fliegerhorst Gefechtsstand Bunker

  Postweg 115
  1795 JL Zuid-Eierland
  Fliegerhorst
  Fliegerhorst Gefechtsstand Bunker
  24 30 31

  Vuurtoren in Cocksdorp

  Vuurtorenweg 184
  1795 LN De Cocksdorp
  Vuurtoren De Cocksdorp
  Vuurtoren in Cocksdorp

  Lancastermonument

  Lancasterdijk
  Oosterend
  Lancastermonument
  Lancastermonument
  32 35
  Eindpunt: Lancasterdijk
  1794 Oosterend

  Beschrijving

  Startpunt: Pontweg 2
  1797 SR Den Hoorn

  1. Watermolenweg, waar zich het monument bevindt voor geallieerde vliegers die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omdat Texel tijdens de Tweede Wereldoorlog in een veelgebruikte aanvliegroute naar Duitsland lag zijn op en bij het eiland ongeveer 50 geallieerde bommenwerpers neergeschoten

  2. Uitkijkpunt Loodsmansduin. Dit werd vroeger gebruikt door loodsen om de schepen veilig om de punt te begeleiden. In WOII was er een militaire commandopost gevestigd. U kunt erin en op het duin heb je een prachtig uitzicht over de Bollekamer.

  3. Georgische begraafplaats. Er was een grootschalige muiterij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog van ongeveer 800 Georgische troepen die deel uitmaakten van de Duitse Wehrmacht. Ze waren eerder als soldaten van het Rode Leger aan het oostelijk front gevangen genomen en daarna door de Duitsers ingelijfd. Voor meer informatie over deze begraafplaats kunt u het audioverhaal van de luisterplek van de Liberation Route Europe beluisteren. 

  4. Luisterplek 'De Georgische opstand' nummer 665. De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Nederland en de Duitse grensstreek. Op twee locaties in Texel staan lessenaars met informatiepanelen, de zogenaamde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen tijdens de laatste oorlogsjaren op Texel. De verhalen van deze plekken kunt u gratis downloaden via www.liberationroute.com of download de Liberation Route Europe app.

  5. Oorlogsgraven van het Gemenebest Den Burg. Op de Algemene begraafplaats van Den Burg (Texel) is een erehof met de graven van 167 Gemenebest-gevallen uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan de meeste vliegeniers waren. 44 van hen zijn niet-geïdentificeerd.

  6. Regelbau 617 Bunker Texla. Dit is het bunkercomplex Texla, het voormalig Duitse hoofdkwartier op Texel. Van het oorspronkelijke 49 bunkers tellende complex zijn er nog 2 over, de rest is kort na de oorlog gesloopt. Het bunkercomplex zag zware strijd tijdens de Opstand van de Georgiërs in 1945.

  7. Juttersmuseum Texel. In het Juttersmuseum zijn onder andere langs het strand gevonden oorlogsvoorwerpen zoals een vliegtuigmotor, wapens en munitie te vinden. Het museum staat voornamelijk bekend als het leukste familiemuseum van Texel en tevens het grootste juttersmuseum te wereld!

  8. Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel is te vinden op vliegveld "De Vlijt" en toont u de gehele luchtvaart- en oorlogsgeschiedenis van het Waddeneiland. Voor meer informatie over deze historiche locatie kunt u het audioverhaal van de luisterplek van de Liberation Route Europe beluisteren. 

  9. Luisterplek De Russenoorlog' nummer L664. De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Nederland en de Duitse grensstreek. Op twee locaties in Texel staan lessenaars met informatiepanelen, de zogenaamde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen tijdens de laatste oorlogsjaren op Texel. De verhalen van deze plekken kunt u gratis downloaden via www.liberationroute.com of download de Liberation Route Europe app.

  10. Fliegerhorst Gefechtsstand Bunker. Tegenover het museum ligt nog een bunker met een interessant verhaal. Deze Fliegerhorst Gefechtsstand bunker is gelegen aan de overkant van het vliegveld Texel. Hij is gebouwd als onderkomen van de Duitse Luftwaffe leiding die het vliegveld in gebruik hadden. De Fliegerhorst Gefechtsstandbunker kreeg een camouflage alsof het een boerderij was.

  11. Vuurtoren in Cocksdorp. In de Tweede Wereldoorlog vormden de vuurtoren en het omliggende bunkercomplex een verdedigingswerk in de Duitse Atlantikwall. Het verdedigingswerk werd aan het einde van de oorlog bemand door een bataljon Georgische krijgsgevangenen in Duitse dienst.

  12. Lancastermonument. Op deze locatie stortte op 15 februari 1944 de Lancaster ND363 PM-K neer. Op het houten frame is een propeller bevestigd van een bommenwerper. Het monument staat symbool voor de 189 geallieerde oorlogsvliegers (meer dan 40 toestellen) die zijn omgekomen op of nabij Texel in de Tweede Wereldoorlog.

  Eindpunt: Lancasterdijk
  1794 Oosterend
  06
  12
  09
  10
  14
  26
  41
  48
  24
  30
  31
  32
  35