Waddentoerist

Het ervaren van een donkere nacht, de rust, schoonheid en natuur is de kern van donkertetoerisme. Deze ervaring kan worden gecreëerd met nachtactiviteiten waarin beleving centraal staat, zoals het bewonderen van een heldere sterrenhemel of het maken van een nachtwandeling in het pikkedonker. Ook bewustwording van hoe ‘verlicht’ je dagelijks leven is en vervolgens de ervaring van de heilzaamheid van een donkere nacht voor jouw ontspanning en rust is een onderdeel van donkertetoerisme. Een leven zonder kunstlicht is natuurlijk ondenkbaar, maar de keerzijde is een verstoring van het biologische ritme van mens, dier en natuur. De duurzame toerist kiest daarom voor rust, ruimte en ook steeds vaker voor natuurgebieden, waar het in de nacht donker is. Toeristen Eva en Matthijs vertellen waarom zij graag het Waddengebied opzoeken.

Eva

Eva zoekt graag de rust en ruimte op en dat niet alleen...

Matthijs

Matthijs vertelt waarom hij juist naar het Waddengebied afreist.

 

Profielschets Waddentoerist

Op basis van informatie van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) is een profielschets gemaakt van de toerist die geïnteresseerd is in de nacht. Deze ‘modeltoerist’ heet Nora.

Wie is die Wadden toerist? Wie is Nora?

Nora is 36 en woont samen met haar partner in de stad. Ze heeft politicologie gestudeerd aan de universiteit van Amsterdam en werkt bij een NGO. Hiermee verdient ze een bovengemiddeld salaris. Op haar smartphone ziet ze veel nieuws langskomen over het verslechterende klimaat, daarom gaat ze bewust om met het klimaat bijvoorbeeld door groene stroom te gebruiken en zonnepanelen op het dak te leggen.

In haar vrije tijd blijft Nora fit door yogalessen en hardlopen. Ook vindt ze het leuk om naar de film te gaan, foto’s te maken of gewoon een dagje niets te doen.

Wat doet Nora op vakantie?

Als Nora op vakantie is, zoekt ze naar authentieke ervaringen, bijzondere verhalen, mooie kunst en natuur. Ze dompelt zich graag onder in de lokale cultuur en keuken door met locals te praten. Ze overnacht in een bed-and-breakfast, een klein hotel of een AirBnB. Mensenmassa’s bij het Colosseum of een all-inclusive vakantie in Turkije zijn niets voor haar.

Als de internationale Nora naar Nederland komt, staan drie plekken bovenaan haar lijstje;

  1. Amsterdam
  2. Kuststreken
  3. Andere delen van Holland


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.