Creëer de ultieme nachtbeleving

Draag ook bij aan de verdonkering van ons prachtige Waddengebied. En speel in op de behoeftes van de duurzame Waddentoerist door minder en andere verlichting. Ga aan de slag met onderstaande tips en adviezen.

Aan de slag! - Ontdek alles voor een compleet toeristisch aanbod

Economische kansen

Een donkere nacht biedt veel voor jou als ondernemer

Met een donkere nacht bied je de duurzame cultuur- en natuurtoerist de rust, ruimte, onthaasting en natuurbeleving van de Wadden die hij of zij zoekt. Duizenden jaren hebben mens en natuur geleefd zonder kunstlicht. Tegenwoordig zijn er in Nederland weinig plaatsen waar geen kunstlicht is te vinden. Dit is jammer, want de nacht heeft zoveel te bieden voor ons als mens en voor jou als ondernemer.

Het Waddengebied is een uniek natuurgebied in Nederland waar het nog echt donker wordt. Door je onderneming te verdonkeren en nachtactiviteiten te organiseren kun je nieuwe economische kansen aangrijpen en tegelijk je bedrijf verduurzamen. In dit adviespakket leggen we je uit wat donkertetoerisme is, hoe je daar als ondernemer in de Waddenregio op kan inspelen en hoe je aan de slag kan met het verdonkeren. We geven je tips die je zelf kunt uitvoeren en voorbeelden van hoe een lichtexpert je kan helpen met het verdonkeren van je onderneming. De adviezen zijn gebaseerd op 3 pilots bij toeristisch ondernemers in Friesland, Groningen en Noord-Holland: Landal Esonstad (Anjum, Dark Sky Park Lauwersmeer), AG EMS Borkumlijn (terminal veerdienst, Eemshaven) en Camping Waddenzee (Westerland op voormalig Waddeneiland Wieringen).

 

Wij ondersteunen je


Doe mee met Donkerte van de Wadden

We nodigen je uit om onderdeel te worden van het Programma Donkerte van de Wadden. Met dit programma ondersteunen we ondernemers om het donkertetoerisme in de regio van Werelderfgoed Waddenzee te ontwikkelen. 


Vragen?

Heb je na het lezen van het adviespakket een vraag over donkertetoerisme, het verdonkeren van je onderneming, het uitvoeren van een nachtschouw of iets anders uit het Programma Donkerte van de Wadden? Neem dan contact met ons op via info@donkertevandewadden.nl

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.