5x heerlijke streekproducten uit het Waddengebied

Categorieën

Het waddengebied zit vol (h)eerlijke streekproducten. Nergens vind je zoveel verrassende smaken en producten als in het waddengebied. Wij zetten een aantal streekproducten voor je op een rij, vaak ook nog biologisch geteeld. Want of je nu op de Waddeneilanden bent of langs de Waddenkust, overal kun je genieten van lokale producten.

Biologische aardappelen

Alleen al in Nederland zijn er meer dan 250 verschillende aardappelrassen. Daarvan zijn ongeveer 90 rassen om te eten. Deze aardappelen worden consumptieaardappelen genoemd. Hier zitten ook biologische aardappelen bij. Biologische aardappelen worden geteeld zonder gewasbescherming, kunstmest en met meer handwerk. In plaats van kunstmest wordt er organische compost gebruikt om de aardappelplant te voeden. Bij Akkerbouw bedrijf Timpelsteed in het Friese Engwierum telen ze sinds 2018 alleen nog maar biologisch. De rassen die zij onder andere telen zijn Annabelle (vast), Monalisa (iets kruimig) en Carolus (kruimig).

Naast aardappelen worden er ook andere producten biologisch geteeld, zoals diverse groenten.  Voor brood, melk, kwark, linzen en nog veel meer producten kun je ook bij Timpelsteed terecht. Het assortiment is breed en afwisselend. Afhankelijk van wat er in het seizoen beschikbaar is.

Meer informatie

Graan van de graanrepubliek

Het Oldambt is één van de rijke historische graangebieden in Nederland. De zeeklei die achterbleef na de terugtrekking en inpoldering van de Dollard zorgt voor perfecte omstandigheden om verschillende granen te laten groeien. De Coöperatie de Graanrepubliek is een samenwerking tussen boeren en producenten uit het gebied die samen de smaak van oude graansoorten terug willen brengen naar het landschap en de mensen. Ze experimenten met allerlei regionale granen. Zoald haver voor je ontbijt, gerst voor je alcoholische dranken en tarwe, emmer en spelt om mee te bakken en te brouwen. Het hart van de Graanrepubliek is de Oude Remise in Bad Nieuweschans. Deze oude treinremise uit 1877 is geheel gerestaureerd en ingericht als brouwerij, destilleerderij, bakkerij, restaurant en informatiecentrum. Zo leer en proef je alles over de graanteelt in het Oldambt. Kijk, ruik en proef van alles uit de streek.

Meer informatie

Verse knoflook

Knoflook is een look, andere bekende looksoorten zijn ui, bieslook en prei. Sinds 1986 teelt de familie Biesheuvel verse Noord-Hollandse knoflook. Niet de gedroogde bolletjes in een netje, want die zijn minstens een jaar oud, maar verse sappige witte bollen met een mooie groene stengel. Fris en pittig van smaak én supergezond, het bevat veel mineralen en vitamines. En wist je dat je van verse knoflook geen slechte adem krijgt? Deze lekkere verse knoflook kun je in kleine potjes kopen. Van de verse gehakte knoflook worden ook heerlijke sauzen gemaakt, zoals frisse aioli, een romige knoflook’naise en een pittige knoflookketchup.

Zilte groenten

Zilte groenten groeien op de kwelders. Dit zijn buitendijkse gebieden die onder invloed staan van eb en vloed. Bij hoog water lopen ze onder met zeewater. De planten die hier groeien moeten bestand zijn tegen grondwater. Dit maakt ze zo bijzonder en vandaar de zilte smaak. Op Texel bij de Groentehelden worden ook zilte groenten geteeld en óók nog biologisch. Gedurende het jaar varieert het aanbod van de soorten groentes, afhankelijk van het jaargetijde zijn de verschillende producten verkrijgbaar. Voorbeelden van zilte groentes zijn: 

 • Zee-aster (in de volksmond verkocht onder de naam Lamsoortjes)
 • Zeekraal
 • Strandbiet
 • IJskruid
 • Zeevenkel
 • Melde
 • Nieuw-Zeelandse spinazie
 • Zeebanaan
 • Oesterblad
 • Monniksbaard
 • Schorrekruid
Meer informatie

Bunkerkazen en zeewierkazen

Op de hoogste duin van Vlieland ligt diep onder de grond een oude bunker. Hier worden sinds 2015 biologische Vlielander bunkerkazen gemaakt.  De hoge luchtvochtigheid en constante temperatuur zorgen er voor dat de kazen onder perfecte natuurlijke condities rijpen. Daarnaast worden de kazen 24 uur per dag belucht met zilte zeelucht. Uniek aan Vlielander Bunkerkaas is dat er gewerkt wordt met lokaal zeewier. Zeewier zit vol vitamines, mineralen, jodium en ijzer. Dit product is het voedsel van de toekomst. Vlielander Bunkerkaas verwerkt zeewier in hun kazen voor een unieke smaak. Ook is er een vegan kaas verkrijgbaar.

Meer informatie

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.