Knoflookbrood met knoflook uit Noord-Holland

Het waddengebied zit vol verrassende streekproducten. Het land, het wad en het water zorgen voor pure smaken. En deze vind je gewoon in je achtertuin. Lekker lokaal én dichtbij. Tijdens 'Koken met waddenproducten' eren we iedere maand één van deze mooie producten van het Wad, door middel van een recept. Alle kustgebieden en eilanden komen aan bod. Deze keer een recept met knoflook uit Noord-Holland. Heerlijk knoflookbrood met Biesheuvel knoflook. Lekker bij de borrel of als avondeten bij een kopje soep. Eet wat het wad schaft.

Biesheuvel knoflook

Tot de jaren 50 werd er nog amper knoflook gegeten in Nederland. Gastarbeiders namen het mee, maar de Nederlanders vonden het maar stinken. Tegenwoordig nemen we de geur van deze heerlijke look graag voor lief. En ook in het waddengebied zijn we er dol op. Bij het familiebedrijf Biesheuvel knoflook in Noord-Holland kun je de lekkerste knoflook krijgen. Niet gedroogd, zoals de meeste mensen knoflook kennen, maar echt vers, lokaal en net uit de grond. Bekijk bij Biesheuvel knoflook hoe knoflook verwerkt wordt tijdens een rondleiding én vergeet niet een bolletje en een van de andere knoflook producten mee naar huis te nemen. 

Ingrediënten voor het knoflookbrood

  • 1 brood 
  • 3 tenen Biesheuvel knoflook
  • 1 bosje verse kruiden (bijv. peterselie, bieslook, basilicum)
  • 75 gram zachte roomboter
  • 1 scheutje citroensap
  • 1 snufje zout 

Tip: Gebruik het liefst desembrood van de bakker. Qua verse kruiden kun je uit allerlei verschillende soorten kiezen. Kies bijvoorbeeld voor de restjes kruiden die je nog in huis hebt. 

Bekijk de kookvideo - (klik op de afbeelding om de video te starten)

Bereiding

Verwarm de over voor op 180 graden. 

Snij de verse kruiden en de knoflook fijn. In dit recept is bieslook, peterselie en basilicum gebruikt, maar dit kan natuurlijk ook met andere kruiden. Zorg dat de boter goed zacht is en meng met een vork de boter, verse kruiden, knoflook, citroensap en zout tot een zachte kruidenboter. 

Snij het brood in vierkantjes, maar snijd het niet helemaal door. Laat de bodem van het brood heel zodat hij niet uit elkaar valt. (Gebruik je een stokbrood, dan kun je deze in sneetjes snijden)

Smeer met de achterkant van een theelepel de kruidenboter tussen het brood.

Wikkel het brood in aluminiumfolie en zet hem voor 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het brood uit de oven, verwijder het aluminiumfolie en zet nogmaals voor 5 tot 10 minuten in de oven. (Ligt aan de grootte van het brood) 

Eet smakelijk.

Koken met waddenproducten - ontdek meer recepten

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.