Akkerbouwbedrijf de Jong

Categorieën

Akkerbouwbedrijf de Jong is een écht familiebedrijf. Met z'n allen aan de slag, dat is wat de familie doet. Op het land worden aardappelen, uien en paardengranen verbouwd. Naast het verbouwen van deze gewassen, heeft de familie ook een eigen winkel waarin zij streekproducten verkopen. Van eigen verbouwde gewassen tot gewassen van de buurman een paar honderd meter verderop. Wij spraken zoon Thijmen de Jong, al van jongs af aan werkend op het land. Hij vertelt over zijn rol binnen het akkerbouwbedrijf van vroeger tot nu, zijn passie voor ondernemen en zijn binding met het Waddengebied.

 

Leestijd: Ongeveer 10 minuten

Van vroeger tot nu

Akkerbouwbedrijf de Jong wordt gerund door de hele familie de Jong. Vader Nico en moeder Ellen zijn de eigenaren van het akkerbouwbedrijf. Vader Nico is voornamelijk bezig op het land, waar zij aardappelen, uien en paardengranen verbouwen. Moeder Ellen is druk in de eigen winkel, waarin zij vele streekproducten verkopen. Thijmen is samen met zijn broertje al van jongs af aan, aan het meewerken op het land.

Wanneer Thijmen terug kijkt naar het verleden, dan had hij een aantal jaar geleden nooit verwacht dat hij boer zou worden. ''Ik had mijzelf altijd voorgenomen om te gaan verhuizen en had al allemaal andere plannen gemaakt wat ik in mijn leven wilde gaan doen.'' Tijdens het studeren zag hij veel vrienden en schoolkameraden boer worden. Dit zette hem aan het denken. Naast de ontwikkeling in zijn omgeving, is hij ook zelf met de jaren veranderd. Zelf merkte hij ook een grotere behoefte aan rust. Deze vond hij door thuis, in het familiebedrijf en in de vrije natuur aan het werk te gaan.

 

Rust en vrijheid van de natuur

Inmiddels zit Thijmen regelmatig met z'n handen in de klei en geniet hij van de vrijheid in de natuur. Daarnaast is hij dol op ondernemen. Hij focust zich op dit moment op de langere termijn van het bedrijf en vindt het dan ook interessant om hier met leveranciers mee aan de slag te gaan. Naast het boerenleven heeft hij ook nog een andere baan. Overigens wel in de agrarische sector, wat zijn passie hier weer goed laat zien.

Hij verwacht dat hij binnen nu en vijf jaar volledig als boer aan de slag gaat binnen het akkerbouwbedrijf. ''Ik ben de rust en de vrijheid van de natuur echt gaan waarderen in mijn leven.'' Overigens vindt hij dat hij zichzelf niet de grootste natuurkenner mag noemen, want hij kent nog lang niet alles over alle vogels. Maar met een bedrijf gevestigd in het Waddengebied en zijn passie voor de natuur, is zijn binding met het Waddengebied snel gelegd. ''Op zondagochtend hierachter wandelen over de dijk in het zonnetje, je voelt dan echt de vrijheid van het platteland, dan geniet ik echt van boer zijn!''

 

Streekproducten verkopen in eigen schuur

Dat akkerbouwbedrijf de Jong een echt familiebedrijf is blijkt wel uit het feit dat opa Hendrik en oma Annie vroeger veel uurtjes maakte in de eigen winkel. Zo heeft het akkerbouwbedrijf een eigen plek gemaakt in de schuur waar zij producten en streekproducten kunnen verkopen.

Nadat opa en oma gestopt waren met het werken in de winkel, is dit eigenlijk langzamerhand gestopt. De ouders van Thijmen hadden geen tijd om dit vol te houden. Tien jaar geleden begon het bij moeder Ellen toch weer te kriebelen om te starten met een eigen winkel. Inmiddels is deze winkel steeds meer uitgebreid met verschillende producten. Zo vertelt Thijmen dat zij inmiddels eigen gewassen verkopen in de winkel, zoals uien en aardappelen van het veld. Maar ook honing, wat zij zelf produceren, op een stukje natuurbeheer. Daarnaast worden er ook andere streekproducten uit de buurt verkocht, denk aan de broccoli van de buurman, eieren van een pluimveehouderij en rode en witte kool. Er komen steeds meer producten bij en zo biedt de winkel dus echt producten uit de buurt.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.