"Leven met de seizoenen"

Categorieën

Ben je op weg naar de pier richting Ameland? Kijk dan uit naar een boerderij met een grote foto op de gevel. Op de foto staan Klaske Miedema en haar man Syds, de trotse eigenaren van het akkerbouwbedrijf wat haar ouders in 1979 begonnen. Wij spraken Klaske over de schoonheid van de akkerbouw, de invloeden van het waddengebied en de lokale verkoop van aardappelen.


Leestijd: ongeveer 10 minuten 

Vanaf de boerderij kijk je uit over de akkervelden vol met aardappelen, suikerbieten en graan. Wie goed kijkt kan het weer al vanaf Ameland zien aankomen. Het werken als boer in dit weidse gebied is volgens Klaske heerlijk. 'Het allermooiste aan het vak is het leven met de seizoenen. Dat je het gewas ziet groeien en iets ziet worden. En ieder jaar krijg je weer een nieuwe kans.' Het groeien van de gewassen is een uitgebreid proces. Het pootgoedjaar begint met het planten en zaaien van de gewassen. Daarna volgt het groeiseizoen: de plantjes worden in deze periode zo goed mogelijk beschermd en verzorgd, zodat ze kunnen uitgroeien tot gewassen. Rond augustus zijn de gewassen groot genoeg om geoogst te worden en richting het einde van het jaar begint de verwerking van de gewassen. Bij de verwerking worden de aardappelen gesorteerd op grootte en op klasse. De grote aardappelen komen op ons bord terecht om gegeten te worden. De kleinere aardappelen worden verkocht als plantgoed voor volgend jaar en reizen de hele wereld over.

Invloed van het Waddengebied

Klaske Miedema groeide op tussen de gewassen, vlak bij de zeedijk in Holwerd. "Een plek waar je de wind en de regen voelt." Het leven in het waddengebied beviel haar goed, dus besloot ze in 2008 samen met haar man Syds de boerderij van haar ouders over te nemen. "Het mooiste vind ik, wanneer ik in het midden van de akkervelden, in de volle weide omgeving van de boerderij sta. Dan kan ik Leeuwarden zien liggen, de gewassen, de lucht, de zeedijk en het dorp." De invloed van het waddengebied is erg belangrijk voor de gewassen. De kleigrond aan de kust is beter te bewerken, wat goed is voor de aardappelen. Op de kleigrond en zeegrond in het waddengebied krijg je heerlijke aardappelen voor op je bord, vol van smaak. Naast de grond is er nog een hele belangrijke factor: de lucht. De zeewind voert namelijk bijna geen luizen mee. Dankzij de schone lucht en de wind vanaf zee, hoeven ze op de boerderij van Klaske en Syds minder beschermingsmiddelen te gebruiken dan telers in het binnenland.

Lokaal geproduceerde gewassen

Klaske en Syds Miedema proberen hun producten zoveel mogelijk lokaal te verkopen. Het doel is om mensen in de omgeving bewust te maken van wat er eigenlijk allemaal in hun eigen regio geteeld en gemaakt wordt. "We willen mensen graag de seizoenen laten beleven en kennis laten maken met de lokaal geproduceerde gewassen." Een deel van de aardappelen van de boerderij van Klaske en Syds wordt verkocht in de lokale supermarkt in Holwerd. Hoewel dit nog niet het grootste gedeelte is streven ze ernaar om zoveel mogelijk lokaal te verkopen. De grond en het klimaat van het waddengebied hebben veel invloed op de verschillende aardappelrassen. Het is daarom belangrijk dat de verschillende smaken en rassen lokaal worden gedeeld. Zo ontstaat er een divers aanbod in lokale producten, wordt de lokale teelt zichtbaar en kunnen mensen genieten van al het lekkers uit hun eigen regio.

Rassen en smaken

Op de boerderij van Klaske en Syds worden dan ook 10 verschillende soorten aardappelrassen verbouwd. Bij ieder gerecht en bij ieder seizoen past weer een andere aardappel. In de lokale supermarkt verkopen ze vier van deze aardappelrassen, allemaal lekker op hun eigen manier.  Zo is de Borger een seizoensaardappel en geliefd bij de echte fijnproever. Wil je een lekkere stamppot maken? Dan kan je het beste de lekker smeuïge Irenes gebruiken. De Bintjes zijn dan weer uitermate geschikt voor patat. Als laatste is er de Ottena, een "gewoon lekkere aardappel" om te koken. Of nouja, koken. Als het aan Klaske ligt niet: "Ik vond het vroeger al verschrikkelijk om te zien dat mensen hun aardappelen onder water koken. Ze zijn echt veel lekkerder als je ze stoomt! Dat komt de echte smaak van de aardappel zoveel ten goede."

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.