Fotograferen in winterse omstandigheden

Categorieën

De weermodellen zijn het nog niet eens, maar er is nog altijd een behoorlijke kans op winterse weersomstandigheden. Meestal valt het tegen, maar wanneer het echt mooi gaat winteren biedt dit fantastische mogelijkheden om er op uit te trekken met de camera. Sneeuw en ijs zien we nog zelden en vooral bij de Waddenzee kan dit unieke plaatjes opleveren.


Leestijd: ongeveer 10 minuten

Goede voorbereiding

Uiteraard is het van belang om goed voorbereid op pad te gaan, waarbij vooral de kleding erg van belang is. Dit soort dagen zijn zeldzaam. Dus als je er optimaal van wilt profiteren moet je zolang mogelijk buiten kunnen blijven rondlopen. Draag laagjes kleding, thermo-onderbroeken, een muts en warme handschoenen (zonder vingertopjes). Wanneer je spieren en lichaam warm blijven kun je je ook beter focussen op je fotografie én blijf je scherp en alert op eventuele vogels/dieren die je in het winterse landschap kunt ontdekken.

Probeer ook vooral om een mooie variatie aan beeld te maken. Niet alleen de overzichtsfoto van het winterse landschap. Probeer ook te letten op kleine details zoals de foto van het bevroren wateroverloopje in het Lauwersmeer laat zien. Een onooglijk plekje die tijdens winters weer en met een lange sluitertijd gefotografeerd, ineens een erg fotogeniek onderwerp wordt. Gebruik hiervoor bij voorkeur een kleine telelens, zodat de focus op dit kleine stukje komt te liggen.

Het welzijn van de dieren

Dit geldt ook voor, in dit geval, de westkant van het Lauwersmeer. Wanneer er een flink harde oostenwind is, klapt het water hier tegen de kade en sproeien de waterdruppels over de rietranden. Vriest het hard? Dan verandert dit simpele stukje riet in een paar dagen in een woud van ijsstengels.  Je kan hier kiezen voor een groothoeklens om zodoende de omgeving mee te pikken in je foto of juist met behulp van een telelens het hele beeld vullen met bevroren rietstengels.

Naast de details kom je uiteraard ook de vogels en zoogdieren tegen. Vogels verbranden veel energie om zichzelf warm te houden op dit soort koude dagen. Hierdoor lijkt het vaak dat de dieren tammer zijn maar dit is juist een overlevingsstrategie. Elke onnodige beweging zorgt voor extra energieverbranding en lagere overlevingskansen. Let dus vooral bij dit soort winterse dagen extra op het welzijn van de dieren en zorg dat je de vogels en andere dieren niet verstoort door te dichtbij te komen. Juist een winterse omgeving op je foto is extra aansprekend, waardoor afstand houden zelfs voor je foto’s ook nog meerwaarde heeft.

Instellingen voor je camera

Sneeuw zorgt technisch gezien voor de grootste uitdaging voor de fotogaaf. Waar veel mensen de camera instellen op automatische belichting of semi-automatische belichting (zelf diafragma kiezen en camera de sluitertijd laten bepalen) ontstaan de meest problemen. Een camera kent geen 100% witpunt of 100% zwartpunt. Een camera werkt met grijstinten en zal dus, wanneer deze zelf de belichting bepaalt, altijd een te donkere/grijze foto produceren wanneer je een besneeuwd landschap fotografeert. Uiteraard kun je kiezen voor volledige handmatige belichting, waarbij je zelf het diafragma én sluitertijd kiest. Wanneer je nog niet de meest gevorderde fotograaf bent en je voor (semi)automatisch kiest, is het in deze situaties van belang om je belichtingscompensatieknop te gebruiken. Dit is een heel klein knopje op je camera waar in het zwartwit + - op staat. Wanneer je deze knop ingedrukt houdt en met het draaiwieltje op je camera deze naar +0,7 of +1.0 draait, geef je de camera opdracht om de foto lichter te maken dan hetgeen hij zelf automatisch zou doen. Hiermee voorkom je vieze, grijze sneeuwfoto’s en krijg je een mooi helder belicht beeld.

Uiteraard is het ook goed om zelf te experimenteren met handmatige belichting van je foto en zelf de volledige controle te houden. Zie je een mooi landschap, zet dan je camera op een statief en experimenteer in de M stand met het diafragma en sluitertijd. Zo leer je de camera kennen, doe je veel kennis op over belichting én kun je in alle situaties uiteindelijk zelf bepalen wat je wilt in plaats van dat je dit aan de camera overlaat.

Verder lezen? - Bekijk ook deze fototips van Marcel van Kammen

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.