Bijzondere borgen

Mooie grachten, statige huizen met rondom een grote tuin. Ooit telde de Groningse waddenkust wel honderd borgen. Nu zijn er nog maar een enkele. Vaak kun je er heerlijk eten of slapen.​

Oorspronkelijk waren het steenhuizen zo rond de dertiende en de veertiende eeuw. In die tijd was een steenhuis bijzonder, want stenen waren duur. Het waren toevluchtsoorden in tijden van onrust. Een gracht rondom het huis maakte het nog beter verdedigbaar. Als er vrede was, werden de oogsten er in bewaard. De steenhuizen stonden op de erven van rijke boeren.

Menkemaborg ’t Schathoes, ooit knechtenverblijf, bestaat al vanaf de veertiende eeuw. Het is een mooie oude borg met dikke muren en er is een theekamer en museum. De borgtuin levert de groenten. Bezoek deze borg en voel je welkom.

In Leens vind je Landgoed Verhildersum. Deze borg stamt uit de tijd van de landadel. De statige oprijlaan en mooie tuin met oude boomgaard laten de geschiedenis zien van het Hogeland in de negentiende eeuw. Tegenwoordig is het voor iedereen bereikbaar. Bijvoorbeeld voor een heerlijk driegangenmenu.

Landgoed Ewsum begon als geschutstoren. Ridder Onno van Ewsum bouwde die al in de vijftiende eeuw. De toren staat er nog steeds, maar het landgoed werd in de loop van de tijd uitgebouwd tot een van de mooiste borgen van het Groninger waddengebied. Ontdek de historische groentetuin of geniet van zon en omgeving in de theetuin.

In de Piloersemaborg in Den Ham, iets verder van de kust, kookt chefkok Dick Soek. In de oude borg uit 1663 komen alle smaken van Groningen bij elkaar. Specialiteiten zoals de gewassen van Landgoud, geitenkaas van De Oude Streek, meel van de Molen Joeswert, asperges en aardbeien van Meinardi, kruiden van De Keukentuin, geitenkaas van De Kruidenwei, groenten en fruit uit de Eemstuin en de moestuin van Vermij, vis van De Goede Vissers en vlees van De Groene Weg. Dus de hele streek op je bord? Ga dan dineren bij Dick Soek.

Meer ontdekken

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.