Blauwe bessen uit kop van Noord-Holland vinden weg naar Texel

Categorieën

In Breezand in de kop van Noord-Holland vind je blauwe bessenteler en familiebedrijf Hemmes Blauwe Bessen. Met aandacht voor natuur en milieu telen Siem en Lisa Hemmes hier onbespoten blauwe bessen. De meeste blauwe bessen en de producten die ze ervan maken zoals jam, sap, prosecco en ijs, verkopen ze in de eigen boerderijwinkel. Samenwerken met andere ondernemers vinden zij belangrijk. Met hulp van het programma Waddengastronomie hebben ze inmiddels een samenwerking met ondernemers op Texel opgebouwd.

Familie Hemmes

In 2008 is de familie Hemmes begonnen met het telen van blauwe bessen. Van juli tot en met september plukken ze met de hand honderden kilo’s van deze blauwzilveren parels. Hemmes teelt meerdere rassen, zorgvuldig geselecteerd op smaak en kwaliteit. De ene soort is wat frisser, de andere weer wat zoeter. De stevige schil maakt de vruchten ook nog eens lang houdbaar.

Texel

Via Stichting Waddengroep en programma Waddengastronomie zijn ze in contact gekomen met een aantal Texelse ondernemers. Vervolgens hebben ze een tour over het Noord-Hollandse eiland gemaakt waar ze bij diverse bedrijven langsgingen. Het resulteerde dat hun blauwe bessen en producten nu te krijgen zijn bij:

  • Plus Supermarkt, De Cocksdorp
  • Notenshop, Den Burg
  • Goënga supermarkt en slager, Den Hoorn
  • Spar, Oudeschild

Ook zijn Siem en Lisa op Wieringen aan het kijken of er een samenwerking met twee campings op touw gezet kan worden. De familie Hemmes staat open voor nieuwe samenwerkingen. Heb je interesse? Neem contact op via info@waddenvoedsel.nl

Inspiratiekaart en foodroute Wieringen

Toeristen en bewoners kunnen Hemmes Blauwe Bessen uiteraard ook een bezoekje brengen. In de boerderijwinkel kunnen ze terecht voor diverse blauwe bessen producten. Door deze mooie boerenervaring aan de Noord-Hollandse Waddenkust hebben ze een plekje verdiend op de inspiratiekaart en foodroute van voormalig Waddeneiland Wieringen.

Recept blauwe bessenschelp

Een simpel, maar heerlijk recept is het recept voor een blauwe bessenschelp. Neem een suiker- of gebaksschelp. Maak een mix van uitgelekte yoghurt (of Skier van Texel), crème fraîche en een zakje vanillesuiker. Doe dit in de schelp en leg daarop verse blauwe bessen met slagroom van boer Reijer op Wieringen. Geen verse bessen bij de hand? Ook blauwe bessenjam als alternatief is heerlijk.

Bron recept: Hemmes Blauwe Bessen

Ontdek meer - Waddengastronomie

Dit artikel is geschreven in het kader van programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen co-financieren het project en ook projectpartners NHL Stenden, Stichting Waddengroep/ondernemers leveren een eigen bijdrage.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.