Bonen en erwten om je vingers bij op te eten

Ze dreigden te verdwijnen. Maar Dik Trom en de Kollumer zoete grauwe erwt zijn weer helemaal terug. Maar dat zal je niet verrassen als je ze eenmaal hebt geproefd. De Dik Trom en Kollumer zoete Grauwe erwt zijn niet alleen verrassend lekker, maar passen ook heel goed in een vegetarisch menu. Rijk aan eiwitten, ijzer en vitaminen. En ook nog eens cholesterolverlagend. 

Bonen eten iets van vroeger? Volgens ons niet. Bonen zijn veelzijdig en de basis voor veel heerlijke vegetarische recepten. Wat dacht je van grauwe erwtensoep, hummus, geroosterde erwten of bonenkroketten. Er is van alles mee te doen. Gedroogde bonen zoals citroenbonen, bruine en witte bonen erwten en kapucijners moeten eerst worden geweekt. Zet ze daarvoor een nacht (minimaal 12 uur) in het water. Giet het water af en kook de bonen in nieuw water zonder zout gedurende 1 uur gaar. Dit kan met een takje tijm of een laurierblaadje. Giet de bonen af en haal de kruiden eruit. 

Veel Friese bonen komen van het Bildt, de oudste Hollandse polder. De naam komt van opgeslibt. Het gebied bestaat dan ook uit zeer vruchtbare zeeklei, waarop veel landbouw het goed doet. Ook als je biologisch-dynamisch boert, zoals ze bij akkerbedrijf Bruinsma in Sexbierum doen. Tegenwoordig experimenteren boeren er ook met zilte teelt van aardappelen en granen. De pootaardappelen uit het gebied vinden hun weg over de hele wereld. Het Bildt is vol van bijzondere gewassen uit het verleden. Ook vind je er hier en daar nog een oude boomgaard met oude fruitrassen.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.