Chefs van Vlieland en Texel koken voor Kamerleden, ministers en bestuurders

Categorieën

Afgelopen maand heeft in Nieuwspoort Den Haag het Waddendiner plaatsgevonden. Het diner werd georganiseerd door de Stuurgroep Waddenprovincies, voorafgaande aan het Waddendebat. Chef-koks Roland Bakker en Robert Buurma van Restaurant Zuiver op Vlieland hebben hiervoor de handen ineengeslagen met chef-kok Aart Wijker, van Grand Hotel Opduin te Texel. Deze Friese, Noord-Hollandse samenwerking is een gevolg van het Waddengastronomie-netwerk, dat onderlinge samenwerking versterkt en aanmoedigt. Gezamenlijk trakteerden zij de gasten in Den Haag op een menu met lokale producten uit het Waddengebied.

Streekproducten op het podium

In het Waddengebied is een groot aanbod aan streekproducten. Zowel langs de kust, de zee en op de eilanden. Er wordt steeds meer samengewerkt om culinair toerisme aan te jagen, met een minimale ecologische voetafdruk. Het programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’ heeft als doel: waddengastronomie ontwikkelen waarbij de uitgangspunten van het Werelderfgoed gerespecteerd worden. Het vijfjarig programma is een samenwerkingsverband tussen de Stichting Waddengroep, NHL Stenden en Visit Wadden.

Op het menu

Het Waddendiner was een samenwerking tussen chefs en productmakers van de eilanden en Waddenkust en bestond uit seizoensproducten vanuit het gehele waddengebied. De chefs hebben een brede samenwerking opgezet om de gasten een culinaire Waddenbeleving te laten ervaren. Op het menu stond onder andere een panna cotta van Texelse knolselderij en zeesla, Friese zeewier geitenkaas, Texelse bietjes en een gegaarde Waddenzee oester. Als dessert kregen de gasten Hangop van Wieringer yoghurt met duindoorncrème, lamsoorhoning en flakes van Fries suikerbrood.

Waddenkeuken verder uitdragen

Tijdens het diner vertelden Ernst Jonker, senior docent en onderzoeker duurzaamheid bij Hotel Management School van NHL Stenden en Annette van Ruitenburg, bestuurslid van Stichting Waddengroep en inhoudelijk coördinator van het programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’ over de ambitie. “We willen de gasten niet alleen laten proeven wat de Wadden te bieden hebben, maar hen ook laten weten dat we als gebied veel te bieden hebben op culinair vlak. We werken veel samen, op een duurzame manier met lokale producten. De Wadden zijn zo een reason-to-travel.”

Er wordt gewerkt met behoud van de natuurwaarden van het Werelderfgoed, voor de komende generaties nationale en internationale bezoekers. Aan de hand van het menu werden de ambities en werkwijzen in het gebied geduid.

Ontdek meer - Waddengastronomie

Dit artikel is geschreven in het kader van programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen co-financieren het project en ook projectpartners NHL Stenden, Stichting Waddengroep/ondernemers leveren een eigen bijdrage.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.