De duurzame ondernemer: Wilbert van de Kamp

Categorieën

Wongema in Hornhuizen is een plek om samen te komen aan het begin van de wereld. Van dichtbij en ver af komen mensen hier in alle rust werken, overnachten en dineren. Duurzaamheid speelt een grote rol binnen deze onderneming. Visit Wadden ontdekt wat eigenaar Wilbert van de Kamp met zijn onderneming allemaal doet voor een betere leefomgeving en wat zijn tips zijn voor een duurzaam waddengebied.

 

Leestijd: ongeveer 4 minuten

Lokaal samenwerken

‘’Bij Wongema kunnen mensen samenkomen en gebruik maken van ons werkcafé, hotel en restaurant”, vertelt eigenaar Wilbert van de Kamp. "Daarnaast organiseren wij evenementen zoals het Aardappelfestival, waarbij het thema duurzaamheid weer voorbij komt.’’ Bij Wongema wordt veel aandacht besteed aan samenwerkingen met boeren en vissers uit de omgeving en mensen die sterk bij het wad stilstaan. Dat is volgens Wilbert helemaal niet zo gek, aangezien Hornhuizen op slechts een klein half uur lopen van het wad zit. Ook valt Wilbert op dat zijn bezoekers niet alleen uit de omgeving komen, maar ook daarbuiten. Volgens hem spelen de pracht en de rust van het waddengebied hier een rol in. ‘’De mensen komen helemaal hier naartoe om even tot rust te komen en te genieten van hoe alles er hier uitziet.’’

Duurzaam Wongema

Volgens Wilbert is het mooie aan het waddengebied dat het geen drukke plek is maar juist dat je midden in de natuur van de stilte kunt genieten. Hier wil hij met zijn onderneming graag aan bijdragen. Met Wongema doet hij dan ook van alles om bij te dragen aan een duurzaam waddengebied. ‘’De schoonmaakmiddelen die we gebruiken maken we zelf, de handzeep komt van een duurzame leverancier en kunnen we bijvullen om onnodig afval te voorkomen”, verklaart Wilbert. Verder werkt Wongema voor 80 á 90 procent met voedsel uit de buurt. Dit doet hij om zoveel mogelijk cirkels te sluiten en met ondernemers uit de omgeving samen te werken. Volgens Wilbert versterken de ondernemers zo de lokale economie: ‘’Waarom zou je bloem uit Frankrijk halen als het net zo goed uit Kloosterburen kan komen?” Door op deze manier te werken draagt Wongema bij aan de verduurzaming van het waddengebied.

Duurzaamheid en circulariteit spelen binnen het Wongema van Wilbert een grote rol. Hij is van mening dat ondernemers in het waddengebied door beter samen te werken én meer met elkaar te gaan praten, meer kunnen bereiken als het gaat om het verduurzamen van de Wadden. Alle kleine stappen die worden gezet, leveren aan het eind van de rit het meeste op. Maar hoe ziet hij dit dan precies voor zich?

Alle beetjes helpen

Volgens Wilbert hoef je niet gelijk groots uit te pakken om duurzamer en meer circulair te ondernemen. Bij Wongema worden gasten bijvoorbeeld gestimuleerd om kort te douchen. Ook door simpelweg een ingrediënt te vervangen kun je al bijdragen aan een betere leefomgeving. ‘’Probeer heel klein te starten” vertelt Wilbert. "Als je friet verkoopt kun je dit bijvoorbeeld vervangen door lokale aardappelen te gebruiken. Of kijk of je de uien ergens in de omgeving kunt inkopen.’’ Ook benadrukt hij dat je niet in één klap duurzaam en circulair hoeft te zijn. Als je het allemaal stap voor stap doet kan er volgens hem juist veel meer.

Samen voor duurzaam

Om het waddengebied duurzamer te maken denkt Wilbert dat we nog meer moeten samenwerken en laten zien hoe divers het gebied is. ‘’Bij ondernemers mist het overzicht nog wel eens. Door goed samen te werken maak je het alleen maar makkelijker voor jezelf.’’ Ook benadrukt hij dat het belangrijk is om te kijken wat ondernemers met elkaar verbindt en waar ze elkaar kunnen versterken. ‘’Niet iedereen hoeft een eigen biermerk te hebben of eigen fietsen in te kopen om te gaan verhuren. Als we dit op een goede manier gaan organiseren, kunnen we grote stappen maken naar een duurzamer waddengebied.’’ 

De stappen die Wongema zet voor een duurzaam en circulair waddengebied leverden hem het groene icoontje op, waarmee hij deel uitmaakt van de duurzame ambitie van Visit Wadden. Wil je meer weten over duurzaam ondernemen in het waddengebied? Klik dan op de onderstaande knop!

Duurzaam ondernemen

Verder lezen?

  • Wilbert Kookt Wad

    Kom erachter wat je allemaal met spullen van het Wad kunt bereiden!

    Wilbert Kookt Wad
  • Interview: Roland Bakker

    Ontdek wat Roland met zijn restaurant doet voor een duurzaam waddengebied!

    Interview: Roland Bakker

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.