De Graanrepubliek

In het voorjaar kleurt het Oldambt geel van het koolzaad. In de zomer wuift het graan over de uitgestrekte polders. Ontdek het verhaal van de ‘Graanrepubliek’ in Bad Nieuweschans.​

De Graanrepubliek heeft een nieuw thuis gekregen in een oude tramremise in Bad Nieuweschans. Hier eet je brood zoals brood bedoeld is. Het is gemaakt van graan uit de omgeving. Een lange rijzing - wel drie dagen - van desem geeft het brood zijn smaak. Er is ook graan voor granola en muesli, pasta, bier en jenever.

De Graanrepubliek is een coöperatie van boeren en graanverwerkende bedrijven. Met elkaar samenwerken voor een duurzame productie, graan van dichtbij, verwerkt, gegeten en verkocht in de regio.

Niet concurreren maar samenwerken, dat is wat deze boeren doen. Er zijn ook proefvelden om kleine hoeveelheden granen te onderzoeken, op smaak en eigenschappen, of om ze te gebruiken in de bakkerij of mouterij. Oude rassen herleven en nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Beleg is niet nodig, als je hier brood proeft.

Verder lezen? Visit Groningen

Meer ontdekken

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.