Geniet van het weidse uitzicht

Categorieën

De Groninger Kroon is een galerie en theeschenkerij in een authentieke arbeiderswoning. In de theeschenkerij of op het terras onder de oude appelbomen is het goed toeven en ontdek je de smaak van een Groningse povverd en een glas vlierbloesemsap.

Reiderwolderpolder

De galerie is gelegen in de Reiderwolderpolder op de rand van Noordoost-Nederland. Een zeer weids landschap met pas aan de horizon enig teken van menselijk leven. Een bijzondere plek voor galerie “De Groninger Kroon”, want de plek en het uitzicht vormen samen al een schilderij op zich.

De Reiderwolderpolder werd in de 19e eeuw in twee fasen ingedijkt. Het westelijk deel van de polder werd ingepolderd in de jaren 1862 tot en met 1864. Het oostelijk deel in van 1872 tot en met 1874. Het betreft landwinning in het gedeelte van de Dollard, dat in de eeuwen ervoor door overstromingen was ontstaan. Het nieuwe land was geschikt voor de graanteelt. Voor de afwatering werd een nieuwe sluis aangelegd: Nieuwe Statenzijl.

Ten noordoosten van de Reiderwolderpolder ligt de Carel Coenraadpolder, de meest oostelijke polder van Nederland. Met de indijking van de polder werd het laatste land op de Dollard terugveroverd.

Gain diek, gain laand, gain leev'n'

Dit stuk land werd al in 1924 omringd met dijken en drooggelegd. In de loop der tijd bleek vaak dat de dijken doorbraken of te laag waren voor de ruige zee. Daarom werden de zeedijken langs de Dollard in de periode van 1983 tot en met 1986 op deltahoogte gebracht. Zo blijft het vruchtbare Groninger land droog. Vandaag de dag is de dijk vernoemd naar oud-commissaris van de Koningin Carel Coenraad Geertsema. Halverwege de dijk is in 1998 een monument geplaatst. Hier staat een gedenkteken met de toepasselijke tekst: Gain diek, gain laand, gain leev'n'. 

Loop over de dijk en geniet van het weidse uitzicht. Of stap op de pedalen en kom net een stukje verder. Tijdens het fietsen door de polder wordt de horizon regelmatig onderbroken door kleine arbeidershuisjes en enorme herenboerderijen. Het verschil in welvaart was en is hier bijna tastbaar.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.