Een beetje dichter bij de sterren

Beklim de uitkijktoren bij De Helderse Vallei in de avonduren en ervaar wat donkerte, maar ook wat licht doet met de nacht.

Leestijd: Ongeveer 5 minuten

Uitkijktoren

Naast natuur- en recreatiegebied Mariëndal staat een vijftien meter hoge uitkijktoren, bij De Helderse Vallei. Die is nu zo aangepast, dat je hem ook in het donker kunt bezoeken. De uitkijktoren staat op een duin, waardoor je nog eens extra goed zicht hebt op de omgeving en de sterren. Doordat je zowel uit kunt kijken over Den Helder als over verschillende natuurgebieden, ervaar je hier goed wat de donkerte, maar ook wat licht doet met de nacht.

De kans dat je de toren mist is klein. Hij torent hoog boven alles uit. Zelfs in het donker is hij dus goed te vinden. De toren is bereikbaar via de openbare weg en daarmee ook toegankelijk wanneer het duurzaamheidscentrum van De Helderse Vallei gesloten is. Wanneer je eenmaal boven met je rug naar het centrum staat, zie je Den Helder. Wanneer je je naar het noorden draait, heb je zicht op het bos de Donkere Duinen. Draai je nog verder door, dan kun je het moerassige Mariëndal onderscheiden, met daarachter het boerenland van Noord-Holland en nog verder de oranje gloed van Julianadorp.

Bij een heldere nacht heb je kans dat je niet alleen het licht van de Lange Jaap ontwaart, de vuurtoren op het vasteland van Noord-Holland, maar ook die op de uiterst noordelijke punt van Texel.

Op excursie met De Helderse Vallei

Vleermuizen zijn fascinerende dieren. Ga in de schemering met De Helderse Vallei op excursie en leer verschillende soorten kennen.

Meer informatie

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen van Donkerte van de Wadden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.