Enquête naar waarde Waddenvoedselproducten

Categorieën

Het programma Waddenvoedsel doet onderzoek naar de bekendheid en waarde van  streekproducten in het waddengebied. Er komen enquêtes voor zowel bewoners en bezoekers als voor ondernemers uit het gebied.

In het waddengebied zijn veel verschillende streekproducten verkrijgbaar. Denk alleen al aan aardappelen, peulvruchten, cranberries, zuivel, vis, (lams)vlees, schelpdieren, zilte groenten, enzovoorts. Al deze streekproducten vertellen iets over de plek van herkomst: de bodem, de weerselementen, historie, smaak en het gebruik ervan in oude en nieuwe recepten. Die combinatie van factoren en kenmerken geven het product (meer)waarde.

In april dit jaar startte het programma Waddenvoedsel, voluit Waddengastronomie Versterkt Werelderfgoedbeleving. Het doel is meer bekendheid te geven aan de duurzame productie van waddenvoedsel, streekproducten met een groene voetprint, kennis, opleiding, nieuwe receptuur en het vermarkten ervan. 

Voor de ondernemers in het gebied start begin 2022 een impactmeting. In dat onderzoek gaan we in op de waarde van streekproducten en ook op regionale samenwerkingsacties en het effect daarvan. Denk aan lokale of regionale foodroutes, streekmarkten, festivals, een buurtdiner of een jaarlijks terugkerend evenement rond de start van een nieuwe culinair Waddenseizoen. U ontvangt hiervoor een bericht.

Nu al start een onderzoek onder de bezoekers en bewoners van het Waddengebied. We willen voor het hele waddengebied (kust, zee en eilanden) graag weten wat de bekendheid en de waarde is van de streekproducten. We vragen ook wat belangrijk is voor mensen zoals duurzaamheid, uit het seizoen, maar ook prijs en de waarde van ambacht. Het onderzoek duurt een jaar. Er wordt op een aantal momenten geënquêteerd, verspreid over het gehele Waddengebied en in de verschillende seizoenen. Als ondernemer kun je deze vragenlijst ter illustratie bekijken. Je kunt deze ook delen met jouw gasten of bezoekers, deelnemers kunnen een mooi Waddenboek winnen. Bedankt!

 

Meer informatie? 

Anke Arts
tel: 06-52431750
mail: anke.arts@waddenvoedsel.nl

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.