Rollende rokerij en lekkerste paling

Wanneer je over de Afsluitdijk rijdt, zie je ze aan het werk, bij het monument: Harm en Lonneke van De Lekkerste Paling. In het seizoen - dat is tot 1 september - vangen de duurzame vissers Waddenzeepaling. Eerlijk vis, gevangen met oog voor de mooiste natuur.

Elke paling wordt met zorg gepekeld en gerookt. Een arbeidsintensief werk. Er zijn  zeven handelingen nodig voordat de paling kan worden gegeten. Harm en Lonneke pekelen heel precies en roken met beuken- en eikenhout. Een geheim recept dat je terug proeft in elke paling. De Food Truck met vers gerookte paling staat op Havenweg 12 in Den Oever, tegenover de  Dekamarkt op vrijdag en zaterdag. 

Wel eens mei Waddenzeepaling gegeten? Dat is heel speciaal. De paling eet dan verschaalde krab, en het verschil is te proeven.

Nog meer te weten komen over de bijzondere palingvangst? Ga mee met de palingvissers. Ze laten je het hele verhaal mee beleven en je waant je even in een hele andere wereld. Volgens Lonneke komt iedereen heel gelukkig weer terug. 

Een van de vissers is Teun Barelds. Hij vist in het prachtig mooie haventje De Haukes. Het is een bijzondere plek waar duurzaam en kleinschalig wordt gevist op paling en snoekbaars. In de winter is er ook brasem en voorn. 

Meer ontdekken

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.