Rondje Lauwersoog

Ga mee op een Wadvistocht met een slikslee en leer hoe de duurzame vissers van Lauwersoog verantwoord vissen en de seizoenen in ere houden.​

Kraite een slikslee of waddenstep. Hij heeft verschillende namen, dit voertuig dat vroeger werd gebruikt voor de voetvisserij. Vissers gingen ermee naar de drooggevallen platen om hun fuiken en staande netten te legen en terug te ‘sleeën’ of ‘steppen’ met een maaltje paling of bot. Er worden nog wedstrijden mee georganiseerd.

’t Ailand in Lauwersoog gebruikt hem voor Wadvistochten. Ga met vissers Jan Geertsema en Barbara Rodenburg mee het Wad op en ontdek hoe de duurzame vissers van Lauwersoog vissen met oog voor de natuur en voor het seizoen. Het levert je mooie verhalen op. Zo vertelt Jan je graag hoe hij aan het water kan zien of er een harder aan het ‘grazen’ is. Golfjes in de golfjes zie je dan, volgens hem. De harder is een vegetariër. Hij leeft van de algen op de Waddenzeebodem.

Als het water laag staat, slechts zo’n dertig centimeter, kun je door het heldere water de bodem goed zien.

De verse sporen van de grazende harders zijn duidelijk te herkennen. Waar ze hebben gegeten, zie je twee lichtere sporen in de afzetting op de bodem. Als Jan kabbeltjes in de golven ontdekt, heeft hij beet. Vissen zoals het al eeuwen is gedaan.

Terug in ’t Ailand geniet je van alles wat de zee schaft. Met aandacht bereid. Niet voor niets werd het bedrijf geopend door Carlo Petrini, grondlegger van Slow Food internationaal. Alles wat je hier proeft, is eerlijk en puur. En als je wilt, laten ze je in de viswerkplaats graag zien hoe je Waddenzeeproducten klaarmaakt. Vis fileren, oesters openen, koken met zeewier. Je vertrekt hier met een volle buik en een hoofd vol kennis.

Maar er zijn meer duurzame vissers bij wie je welkom bent aan boord. Zo neemt visser en ecoloog Jaap Vegter van de Vissers van de Kust je graag mee voor een vis- of oestertocht in klein gezelschap. Een bijzondere ervaring, met aandacht voor elkaar, de omgeving en een goed verhaal.

Meer ontdekken

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.