Schapeneiland in de lente

Spring is in the Air! De lente is aangebroken. Zo langzamerhand beginnen de bomen weer groen te worden en krijgen de voorjaarsbloeiers de overhand. Kortom, we gaan weer naar buiten. Datzelfde geldt voor een groot aantal nieuwe bewoners van het Waddengebied: lammetjes! De bèèèste plek om deze schattige beestjes te bewonderen? Texel natuurlijk.

Trots van Texel

Oké, voor het spotten van de schattigste lammetjes is Texel dus the place to be. Het Waddeneiland is onlosmakelijk verbonden met schapen. Sterker nog, op Texel wonen meer schapen dan mensen. En dat is niet overdreven. Het eiland omarmt de Texelaar - zoals het unieke schapenras heet - volledig. De trots van Texel begraast de dijken, polder en natuurgebieden van het eiland en de inwoners maken gretig gebruik van hun belangrijkste product: wol. Deze wol wordt gebruikt voor verschillende producten, zoals dekens of pantoffels. Texelse wol is in heel Nederland bekend én populair. 

Terug naar de lammetjes. De lente staat tenslotte in het teken van deze kleine schaapjes. Ieder voorjaar krijgt Texel er duizenden lammetjes bij. Het is logischerwijs de drukste periode voor de schapenboeren van het eiland. Maar wanneer je die lammetjes door het weiland ziet springen en dartelen, is dat al die drukte meer dan waard. 

Lammetjesradar

Maar wáár lopen die lammetjes nou precies rond? Goeie vraag! Daar hebben ze op Texel iets slims op gevonden: de Lammetjesradar. Elf Texelse schapenboeren werken hieraan mee en is een samenwerking met VVV Texel. Op deze Lammetjesradar kun je iedere dag zien waar de lammetjes op dat moment ronddartelen. Samen hebben de elf schapenboeren zo'n 3.500 schapen, die jaarlijks ruim 8.000 lammetjes verzorgen. Je zou kunnen proberen om ze allemaal te tellen. Als je wakker kunt blijven tenminste. Veel leuker is het om een mooie foto van de lammetjes te maken. Dan kun je tenminste ook nog wat winnen met de fotowedstrijd. Heb je wel eens een lammetje willen knuffelen? Dan ben je aan de rand van de Hoge Berg bij Schapenboerderij Texel aan het juiste adres. Bij schapenboer Hans Witte, zijn zoon Lennart en dochter Mariska kun je dagelijks terecht. Op de boerderij worden nog meer activiteiten georganiseerd. Zoals een demonstratie schapendrijven met de schaapshonden. 

Sta je nu zelf ook te dartelen van enthousiasme én wil je meer weten over de schapen van Texel? Klik dan op één van de onderstaande tegels en vind meer dan genoeg wollige informatie.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.