De oudst werkende vuurtoren van Nederland

Categorieën

Het zijn de iconische bouwwerken van de Waddeneilanden: vuurtorens! Ieder eiland heeft er eentje, Schiermonnikoog zelfs twee. In totaal vind je dus zes vuurtorens op de eilanden in de Waddenzee. Maar welke vuurtorens zijn er eigenlijk nog in werking? En waarom zijn deze gebouwen zo bijzonder? De komende tijd schijnen we een lichtje op alle zes de vuurtorens. We kijken dit keer naar de vuurtoren van Terschelling: de Brandaris.


Leestijd: ongeveer 5 minuten. 

De geschiedenis van de vuurtoren

In 1323 werd de eerste Brandaristoren gebouwd. Deze toren had als functie om schepen te begeleiden. De schepen waren via de Zuiderzee op weg naar Kampen, maar daarvoor moest de markering van de nauwe doorvaart tussen Vlieland en Terschelling goed zichtbaar zijn. De Waddeneilanden lijken namelijk echt op elkaar! In 1570 stortte deze Brandaristoren in de zee. In 1592 werd pas weer een start gemaakt met de constructie van de tweede toren, maar deze stortte al voordat de toren af was in elkaar. Vervolgens begon de bouw van de huidige Brandaristoren. Deze toren was klaar voor gebruik in 1594. 

Trouwen in de Brandaris

Ben je van plan de Brandaris te bezoeken? Stap dan op de boot naar Terschelling! Zodra de boot de haven indraait, ontmoet je West-Terschelling. Ondanks dat de Brandaris niet te bezoeken is voor toeristen, is het wel een bezienswaardigheid. Wist je dat je tot 1980 de toren kon beklimmen? Inmiddels is dit niet meer mogelijk, omdat de Brandaris een groot gedeelte van de Noord-Nederlandse kust in de gaten moet houden. Op de bovenste verdieping van de toren staat dan ook veel apparatuur om dit continu in de gaten te houden. 

Mocht je verliefd zijn op Terschelling én op de Brandaris, dan is dit misschien wel een leuk weetje. Op de 1e verdieping is een aantal jaar geleden een kleine trouwzaal geopend. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met de Gemeente Terschelling

De Brandaris in cijfers

Naam: Brandaris
Eiland: Terschelling
Plaats: West-Terschelling
Status: Actief
Start bouw: 1593
Opening: 1594
Architect: Pieter Albertsz. Clock
Eigenaar: Rijkswaterstaat
Monumentstatus: Rijksmonument sinds 1965
Hoogte: 52,5m
Vorm: Vierkant
Kleur: Geel
Bouwmateriaal: Baksteen

Meer weten? - Ontdek ook de andere vuurtorens én de Waddeneilanden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.