“Het waddengebied is de basis van ZUCO”

Categorieën

Ben je op zoek naar producenten die op ambachtelijke wijze werken vanuit het waddengebied? Dan ben je in het noordoosten van Friesland op het juiste adres. Zoals bij de bijzondere Zuivelcoöperatie ZUCO U.A.. Deze coöperatie vertegenwoordigt de gehele keten. Van koe tot smaak. En daar willen we meer over weten. Visit Wadden gaat het gesprek aan met oprichter en mede-eigenaar Hessel Jan Sinnige.  


Leestijd: ongeveer 10 minuten 

“Onze zuivel willen we zo optimaal en exclusief mogelijk verwaarden”, vertelt Hessel Jan Sinnige. Hiermee verklaart hij meteen een belangrijk doel voor Zuivelcoöperatie ZUCO U.A. Een aantal jaar geleden is hij gestart met deze bijzondere coöperatie, samen met chef-kok Sander Wijnstra en melkveehouder Erik Jansen. Zelf is hij verantwoordelijk voor de marketing en storytelling van ZUCO. “Samen vertegenwoordigen we de hele keten. Van de bodem, via de koe tot de uiteindelijke smaak.” 

De zuivelcoöperatie uit het dorpje Sibrandahûs levert met veel zorg producten zoals melk, yoghurt, karnemelk, vla en boter. Maar daar houdt het niet bij op. “De dagverse zuivel is voor ons de basis. Van onze coöperatie maar ook van onze culinaire producten zoals panna cotta, ijs én ijstaarten.”

“Een gezonde en rijke bodem is voor ons erg belangrijk.”

Het vervaardigen van hoogwaardige, culinaire zuivelproducten is een belangrijke strategie voor ZUCO. Zelf geven ze hun eigen zuivelproducten het label Zucologisch, waarbij ‘van bodem tot culinair’ en ‘van gras tot glas’ belangrijke omschrijvingen zijn. “Wij sturen niet op hoge productie maar juist op de smaak en de inhoud van onze zuivel”, verklaart Hessel Jan. “Een gezonde en rijke bodem is voor ons erg belangrijk.” Het feit dat de zuivel wordt gemaakt in het waddengebied, is voor ZUCO dan ook van groot belang. 

“Het waddengebied is onze grond, de bodem. De kleigrond die je hier vindt, heeft een belangrijk aandeel in de productie van onze melk. De gezondheid, kwaliteit én de mineralen die je in deze bodem aantreft, hebben een positieve uitwerking op het gewas. Dat proef je terug in ons uiteindelijke product."

ZUCO Dokkum

Die uiteindelijke producten worden door de zuivelcoöperatie vooral verkocht aan de zakelijke markt. Althans, dat was de oorspronkelijke bedoeling. In het begin was het idee om een coöperatie op te starten met ambachtelijke zuivel, met een bescheiden verkooplocatie in de stad Dokkum. “Onze winkel in Dokkum bleek een groot succes”, blikt Hessel Jan terug. “Hier werden we ook behoorlijk door overrompeld en eigenlijk ongewenst veranderde het wel onze bedrijfsstrategie.

We konden ineens de zakelijke markt minder bedienen, terwijl we dat wel graag wilden doen.” Maar ook ZUCO Dokkum ontkwam niet aan de coronacrisis en kreeg hierdoor meerdere klappen te verduren. In september werd het besluit genomen om de locatie in de Elfstedenstad te sluiten. 

Boerderijwinkel

Hoewel het plotselinge succes de coöperatie wellicht wat overrompelde, bracht het wel voordelen met zich mee. Ook de rest van het land heeft inmiddels Zuivelcoöperatie ZUCO ontdekt. De focus mag dan wel op de zakelijke markt liggen, helemaal stoppen met verkoop aan consumenten doet ZUCO niet. “Op de boerderij in Sibrandahûs komt er een klein winkeltje. Daar worden onze producten rechtstreeks verkocht en daarnaast zijn we ook bezig met een melkautomaat, waar je melk kunt afhalen op ieder moment van de dag.”

Smaak van de Wadden

Naast deze vernieuwende initiatieven, zit ook in het uitlichten van de Smaak van de Wadden veel potentie. Laten zien welke ingrediënten je uit het waddengebied kunt halen, is volgens Hessel Jan erg belangrijk. Maar eerlijkheid is hierbij wel van groot belang. “Schep vooral niet te hoge verwachtingen”, verklaart Hessel Jan. “Als je de verwachting reëel en eerlijk houdt, krijg je de meeste kans dat mensen terug willen komen voor onze producten. Juist geen Amsterdams marketing sausje er overheen gieten. Er wordt hier in het waddengebied veel passie en vakmanschap in de producten gestoken. Dát moet je benadrukken.” 

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.