Grauwe Kollumer zoete erwtenburgers

De Kollumer zoete erwt (Zoete grauwe erwt) komt sinds 1978 van een tuinder uit Kollum. Lees in dit recept hoe je er een heerlijke burger van kunt maken.

Ingrediënten:

  • 250 g gedroogde Grauwe Kollumer zoete Erwt
  • 1 halve gele ui
  • 1,5 eetlepel bloem
  • 3 eetlepels havermout
  • Peper
  • Zout
  • Kruiden of ingrediënten naar smaak (peterselie, rucola, zeewier of iets anders)                               

Bereiding

1. Laat de erwten tenminste 12 uur weken. Houd een klein handje erwten apart, die je niet kookt.
2. Kook de erwten in ruim water met een klein snufje zout in een uur goed gaar. Laat afkoelen. Giet af en bewaar het kookvocht.
3. Vermaal de gekookte, ongekookte erwten en ui met peper, zout en ingrediënten naar smaak in een keukenmachine. Het hoeft geen glad beslag te zijn, stukjes in de burger zijn lekker.
4. Voeg de havermout toe.
5. Maak een papje van de bloem en een flinke scheut kookvocht. Meng dat door het beslag en kneed goed door.
6. Laat een half uurtje in de koelkast staan.
7. Vorm burgertjes en bak in een hete koekenpan met koolzaadolie in ongeveer 3 minuten per kant gaar.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.