Oliebol van schorseneer

Categorieën

Het Waddengebied staat bekend om zijn ongerepte natuur, unieke landschap en een grote variëteit aan flora en fauna. Wat veel mensen niet weten, is dat de Waddenregio ook een rijke gastronomische traditie heeft, die terug gaat tot de tijd van de Vikingen. Ontdek de smaak van de Wadden met dit bijzondere recept waarin lokale ingrediënten en eeuwenoude kooktechnieken centraal staan. 

Ingrediënten

1,5 kilo schorseneren
2 liter melk
500 gram aardappelen
1 citroen + rasp
snufje nootmuskaat
300 gram boter
600 gram bloem
9 eieren
15 gram zout
zout en peper

Bereidingswijze

Maak de schorseneren schoon en snijd in gelijke stukken van 5 centimeter lang.
Kook de schorseneren gaar in de melk.
Schil de aardappelen en kook deze gaar in water met zout.
Giet de schorseneren af en bewaar het kookvocht.
Pers de gekookte schorseneren en gekookte aardappelen door een pureeknijper en breng dit op smaak met zout, peper, nootmuskaat en citroen zeste.
Verwarm 600 het schorseneer-kookvocht met de boter en 15 zout tot het kookpunt.
Voeg hier de bloem aan toe en gaar de bloem.
Breng het mengsel over in een mengbeker en voeg stapsgewijs de eieren toe aan het mengsel. Zorg ervoor dat ieder ei volledig is opgenomen voor het volgende ei wordt toegevoegd. Meng 1 deel van dit mengsel door 2 delen schorseneer-aardappelpuree en controleer op smaak.
Schep hier kennels van of spuit in een andere vorm.
Frituur op 180°C tot ze goudbruin en gesouffleerd zijn.
Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer met een emulsie van zeewier.

 

Rutger Beckers, oud student gespecialiseerd kok Dutch Cuisine

Ontdek meer - Smaak van de Wadden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.