Spelt met zoete aardappel

Categorieën

Zin om zelf aan de slag te gaan met streekproducten uit het Waddengebied? Met dit recept van spelt met zoete aardappel, bereid op de risottowijze, zet je iets heerlijks op tafel. En het recept is perfect te combineren met een frisse salade en een glaasje Blanka. Proef de smaak van de Wadden!

Ingrediënten

Voor dit recept, heb je de volgende ingrediënten nodig. Dit is op basis van 4 personen berekend.

350 gram zoete aardappel geschild én in blokjes van 1 centimeter + gekookt

1 liter groentebouillon

20 gram boter

2 middelgrote uien, gesneden

1 teentje knoflook

2 eetlepels koolzaad- of olijfolie

300 gram parelspelt 

½ deciliter Blanka of witte wijn

50 gram peterselie, fijngesneden

50 gram harde schapen of koemelkkaas, geraspt + extra voor nog eroverheen

Zout en versgemalen zwarte peper

Daslook, fijn gesneden en eventueel als garnering.

Bereiding

Je begint met het schillen van de zoete aardappelen. Deze snijd je vervolgens in blokjes. Kook deze ongeveer 5 tot 7 minuten, waarna je ze vervolgens afgiet en bewaart.

Vervolgens breng je de bouillon in een kleine pan aan de kook. Houdt dit op een laag vuurtje zacht aan de kook. Smelt de boter en olie in een grote pan op middenlaag vuur. Voeg de ui toe en fruit 5 minuten tot de ui zacht is. Roer zo nu en dan even en doe de knoflook erbij. Voeg daarna de voorgekookte zoete aardappel eraan toe. Roer voorzichtig om. Haal alles uit de pan en zet dit apart.

Vervolgens doe je opnieuw olie in de pan, waarbij je daarna het spelt erbij doet. Zet het vuur wat hoger, een paar minuten, zodat alle granen bedekt zijn met boter en olie. Voeg de witte wijn of Blanka toe en zorg dat de alcohol is verdampt. Vervolgens doe je lepel voor (soep)lepel de hete bouillon erbij. Roer met een houten lepel geduldig in de pan. Wanneer je ziet dat de bouillon is opgenomen, doe je er weer een schuitje bouillon bij. Proef tussendoor of het gaar wordt: de spelt ziet er dan vol en romig uit. Als uiteindelijk alle bouillon gebruikt is, zal de spelt gaar zijn, maar ook nog een beetje een bite hebben. Voeg dan op het laatst nog de ui, de knoflook en de zoete aardappel toe, die je vervolgens 5 minuten laat doorgaren. Roer vervolgens de peterselie en geraspte kaas erdoorheen. Tot slot voeg je nog zout en zwarte peper toe!

Serveer het gerecht met éxtra geraspte kaas eroverheen en eventueel een heerlijke daslook.

Tips voor de ingrediënten

Bezoek Landgoud voor spelt en Blanka wijn. De Blanka wijn Witte aalbessenwijn. De aalbes wordt op biologische wijze geteeld. Deze witte wijn heeft een iets licht zoete smaak met een frisse afdronk.

Voor de zoete aardappel moet je zijn bij 't Landje op Texel. Vollegrondsgroente, geteeld op het unieke landschap De Hoge Berg. 

De Koolzaadolie Waddengoud vind je bij Kaercher in De Koog, Texel en Jakob Wilman van akkerbouwbedrijf Broersma-State in Engwierum.

Maar vergeet ook zeker niet de kaas uit het Waddengebied te halen. Dat wordt smullen!

Recept en foto's Annette van Ruitenburg

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.