Duingebieden op de Wadden

Wandelen, joggen, fietsen of paardrijden. Het kan allemaal in de duinen, het meest veelzijdige stukje land van Nederland. De duinen veranderen constant. Door de wind die zand wegwuift, door de seizoenen die dan weer voor bloeiende paarse en roze heide, dan weer voor ruig grijsgroen gras zorgen. Spot er grazende Schotse Hooglanders, hoor de geitjes die er rondlopen, pluk cranberries en bramen, en duik de kleine paadjes links en rechts in om geheime plekjes van het eiland te ontdekken. Her en der zijn zelfs nog wat bunkers uit de Tweede Wereldoorlog te vinden en te bezoeken. Wist je trouwens dat in Nederland 254 kilometer Noordzeekust uit duinen bestaat? Dat is één procent van de totale oppervlakte van Nederland, terwijl op die ene procent zo’n 75% van de Nederlandse plantsoorten voorkomt. Je vindt er ook een hele wereld aan broedvogels: van de bijna tweehonderd soorten Nederlandse broedvogels nestelen er 140 in duingebieden. Een bezoekje aan de duinen is dus zeker de moeite waard.

Texel

Zeg je Texel, dan zeg je Duinen. Niet voor niets vind je op Texel Nationaal Park Duinen van Texel. In dit park zit onder andere het hele Texelse Duingebied en vele andere unieke vegetatie.

Meer over Texelse Duinen

Vlieland

Vlieland bestaat voor het grootste deel uit Duingebied. Hou je van hoogtes? Mooi! Vlieland heeft het hoogste duin van het Nederlandse Waddengebied. Het vuurboetsduin is maar liefst 36 meter hoog! Hier vind je ook de vuurtoren.

Meer over het Duingebied op Vlieland

Terschelling

De Terschellinger Duinen zijn sinds 2009 lid van Natura-2000, wat betekent dat dit gebied beschermd is. Op deze duinen vind je vooral uitgestrekte droge duingraslanden en heidebegroeiing.

Meer over de Terschellinger Duinen

Ameland

Op Ameland heb je de Hollumerduinen, een uitgestrekt duinlandschap wat de dorpen Hollum en Ballum beschermt. Langs dit prachtige gebied vind je een Duinwandeling van 9,3 kilometer. 

Bekijk de Duinwandeling op Ameland

Schiermonnikoog

Yes! De Duinen op Schiermonnikoog zijn vrij toegankelijk. Dwaal door dit Nationale Park en laat je verwonderen door de unieke begroeiing. De Duinen op Schiermonnikoog zijn enorm vogelrijk en zeer de moeite waard om te bezoeken.

Meer over de Duinen op Schiermonnikoog

Dit vind je vast ook leuk

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.