Kunstmanifestatie Hi-Lo

Op Schiermonnikoog zijn staan twee vuurtorens, de Noordertoren en de Zuidertoren. Deze torens vormden samen van 1854 tot 1910 de lichtmarkering van Schiermonnikoog. De zuidertoren is sinds 1910 overbodig als vuurtoren.  De organisatie van Hi-Lo zag in de prachtig centraal gelegen toren een ideaal ‘canvas’ voor een kunstvorm die inhoudelijk met het verleden van de toren overeenkomt: lichtkunst. 

Baken Schiermonnikoog

Sinds 1 juli 2022 wordt elke avond de Zuidertoren op Schiermonnikoog omgetoverd tot een canvas. Van juli 2022 tot juli 2023 zal een programma van lichtprojecties de toren dagelijks gedurende een half uur verlichten. Deze projecties vinden plaats tijdens de ‘nautische schemering’, als de zon al even onder is. De startijden kun je vinden via de onderstaande knop. 

Hi-Lo
In het komende jaar zijn zes kunstwerken te zien op de Zuidertoren. Elke twee maanden is het de beurt aan een nieuwe kunstenaar. Met projecties op de Zuidertoren op Schiermonnikoog is een begin gemaakt met beeldend kunstmanifestatie Hi-Lo. Tot en met september 2023 gaan we hier nog veel meer van merken rond de hele Waddenzee. In de zomer van 2023 gaat we hier nog veel meer van merken in het noordelijk waddengebied.

Starttijden op Schiermonnikoog

De zes kunstenaars zijn gekozen om hun ervaring, inhoudelijke thematiek en technische innovatie. Naast Femke Schaap gaat het om Jacco Olivier, Jan van Nuenen, Gilleam Trapenberg, Daphne Glasmacher en Jos Agasi. Alle kunstwerken van Baken Schiermonnikoog houden in tijdstip, duur en intensiteit rekening met het seizoen en de ‘dark sky’ status van het eiland.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.