Werkmanshuisje - Hogebierenweg 5

HARINGHUIZEN

De stolpboerderij met voorhuis in de Hogebieren is gebouwd op een laatmiddeleeuwse terp. Het werkmanshuisje aan het begin van de oprit herinnert aan de agrarische periode van de late 19e eeuw.

In het buurtschap Hogebieren is op een laatmiddeleeuwse terp een boerderij gebouwd. De eerste steen is gelegd in 1864 voor de bouw van de stolpboerderij. Het voorhuis heeft de naam ‘De Stins’ gekregen en dateert samen met de kapschuur uit het jaar 1906. Stins is oorspronkelijk een Fries woord voor ‘steenhuis’ wat vooral in de provincies Friesland en Groningen werd gebruikt voor een middeleeuws bewoonbare toren die verdedigd kon worden. Dat verwijst naar de plek waar deze stolpboerderij is gebouwd: boven op de laatmiddeleeuwse terp.

Toentertijd was dit een zeer moderne boerderij. Achter de boerderij is een zomermelkschuur gebouwd, iets unieks voor die tijd. De werkmanswoning staat aan het begin van de oprit naar de boerderij.

Samen herinneren deze woningen aan het agrarische leven op de Hogebieren. In het archief zijn oude foto’s gevonden waarop de boerderij en het werkmanshuisje beide goed te zien zijn.

In 1990 is de vergunning verleend voor de bouw van de schuur naast het werkmanshuisje.

Bronnen - Boerderijenstichting Noord-Holland: www.boerderijenstichting.nl - Wikipedia - Informatie en plattegrond ontvangen van de huidige eigenaren

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Werkmanshuisje - Hogebierenweg 5

Hogebierenweg 5
1769 HD HARINGHUIZEN
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.