Villa Zuiderzeewerken 'De Haven'

HIPPOLYTUSHOEF

De vrijstaande villa 'De Haven' is gebouwd in 1928 voor een lid van de directie van de Zuiderzeewerken.

Deze vrijstaande villa is gebouwd voor de huisvesting van een directielid die werkzaam was aan de Zuiderzeewerken. Het pand is in 1928 gebouwd voor ingenieur Vetter. De dubbele garage hoort bij deze villa en bij de noordoostelijk tweede directievilla aan de Gemeenelandsweg 12. De garage heeft een rechthoekig grondplan en een hoogte van één bouwlaag.

Omschrijving villa nummer 8 (links) De villa is gebouwd op een samengesteld grondplan. Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen onder een samengesteld rietenschilddak met overstek. Op de nokken zijn rode vorstpannen aangebracht. De noklijn wordt doorsneden door een rechthoekige bakstenen schoorsteen. De oorspronkelijke houten kapconstructie is nog aanwezig. In het dak zijn verschillende dakkapellen met glooiende killen aangebracht. Het pand is opgetrokken in gele baksteen boven een plint in bruine baksteen. De topgevels en een deel van de gevels van de tweede bouwlaag zijn voorzien van beschot. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensters houten ramen met een zes-, acht- of meerruitsroedenverdeling.

De voorgevel heeft een getrapt grondplan, het linkerdeel heeft op de begane grond een erker op trapeziumvormig grondplan, met aan drie zijden vensters. Op de eerste verdieping bevindt zich een vensterreeks met vijf ramen.

Waardering De panden zijn algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in het kader van de Zuiderzeewerken gebouwde directievilla`s.

Bronnen Monumentenregister via www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl Historische Vereniging Wieringen via www.historischwieringen.nl

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Villa Zuiderzeewerken 'De Haven'

Gemeenelandsweg 8
1777NN HIPPOLYTUSHOEF
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.