De Cultuurschuur

WIERINGERWERF

De Cultuurschuur is hét culturele hart van Wieringerwerf en een ontmoetingsplaats voor velen.

De Cultuurschuur is sinds 2012 hét culturele hart van Wieringerwerf. Met een grote groep vrijwilligers wordt hard gewerkt aan de instandhouding van het pand en worden er tal van activiteiten georganiseerd. Er zijn ongeveer 35 huurders die een ruimte in het pand hebben gehuurd: van yogastudio tot dansschool. Het Historisch Genootschap Wieringermeer heeft een tentoonstellingsruimte ingericht en gebruiken de archiefkasten van de voormalige gemeente voor het archief van de vereniging. De Cultuurschuur is een ontmoetingsplaats voor allen en een prachtig cultureel centrum met een theaterzaal.

Historie gebouw De ontwerper van het voormalige gemeentehuis zijn de architecten Berghoef en Klarenbeek. Hij had het idee om op de muren van de galerij decoraties aan te brengen. Daarbij dacht hij aan het werk van sgraffito-maker Goeting. Zij hadden eerder al samengewerkt. In maart 1955 werd uiteindelijk de opdracht aan Goeting gegund. IN tien afbeeldingen vertelt hij als een doorlopend verhaal de geschiedenis van de Wieringermeer.

Het pand is op 10 september 1955 feestelijk geopend door de Noord-Hollandse commissaris van de koningin mr. Prinsen. Het werd daarna in gebruik genomen als het gemeentehuis van de Wieringermeer. De geschiedenis van de polder is door het gebouw verweven. Op de gevel is de waterstand zichtbaar gemaakt (NAP) na de inundatie van de Wieringermeer en door het pand vertellen sgraffito’s in tien scénes de geschiedenis van de Wieringermeer in 1930-1955. Op 1 januari 2012 ontstond de fusiegemeente Hollands Kroon en verloor het raadhuis zijn functie.

Standbeeld ingenieur Cornelis Lely Beeldhouwer Mari Andriessen heeft een standbeeld gemaakt van Cornelis Lely. Deze is in 1954 onthuld door koningin Juliana. Een afgietsel van het beeld (eerste ontwerp van het grote beeld) heeft dienstgedaan als decorstuk tijdens een openluchtspel. Daarna is het beeld opgeslagen in de kelder van het domeinkantoor. De gemeente had dit beeld opgekocht van Andriessen omdat de kunstenaar het wel wilde verkopen. Het beeld was wit en is later in brons geschilderd. De gemeenteraad wist wel een plekje: en zo kwam het in de hal van het gemeentehuis terecht

Bronnen - Stichting Cultuurschuur Wieringermeer via www.decultuurschuur.nl - Boek ‘De Cultuurschuur – Ontstaansgeschiedenis in woord en beeld’. - Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via www.beeldbank.cultureelerfgoed.nl

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je De Cultuurschuur

Loggersplein 1
1771 CE WIERINGERWERF
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.