Tramabri

BARSINGERHORN

Een tramabri is een wachthuisje bij de tramhalte. Dit wachthuisje werd in 1910 gebouwd in Barsingerhorn. Vanaf hier ging de tram via Wieringerwaard naar Van Ewijcksluis.

De tramabri aan de Heerenweg in Barsingerhorn werd rond 1910 gebouwd. Er zijn nog twee van deze wachthuisjes gebouwd. De opdrachtgever voor het wachthuisje was de N.V.-tramweg Wieringen - Schagen en is opgericht in 1907.

De trambaan van Schagen naar Barsingerhorn dat al vanaf 1898 onderdeel uitmaakte van de tramlijn van Schagen naar Hoorn. Bij Barsingerhorn splitste de tramlijn van de N.V. Tramweg Wieringen-Schagen zich af en ging over een eigen baan in de richting van Wieringerwaard met als eindpunt Van Ewijcksluis. Vanaf daar uit ging een veerdienst naar het eiland Wieringen.

Op 1 maart 1912 werd de tramlijn geopend. In 1936 is de tramlijn gesloten. De abri is in 2000 helemaal gerestaureerd, waarbij het materiaal voor het grootste deel is vernieuwd. Het spoor is niet meer aanwezig. Wel is het tracé nog zichtbaar. De huidige abri wordt nu gebruikt als vertrekpunt voor wandelingen.

Bron: De redengevende omschrijving van het provinciale monument is te vinden via het monumentenregister van de Gemeente Hollands Kroon: https://www.hollandskroon.nl/system/files/2022-07/Redengevende%20omschrijving%20-%20Barsingerhorn%20-%20Heerenweg%201.pdf

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Tramabri

Heerenweg 1
1768 BARSINGERHORN
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.