Fort Dirksz Admiraal

DEN HELDER

Fort Dirksz Admiraal is gebouwd in 1811 als middelste fort in de Stelling van Den Helder. Het fort is vernoemd naar de ex-burgemeester van Monnickendam, Cornelis Dirkszoon, die admiraal was van de Noord-Hollandse vloot tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Op...

Fort Dirksz Admiraal is gebouwd in 1812-1813 als middelste fort in de Stelling van Den Helder. Het fort is vernoemd naar de ex-burgemeester van Monnickendam, Cornelis Dirkszoon, die admiraal was van de Noord-Hollandse vloot tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Op een vooruitgeschoven positie, in wat toen nog moerasgebied was, kon vanuit dit fort zowel Fort Oostoever als Fort Erfprins beschermd worden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de Duitse bezetter gebruik gemaakt van het fort door er een luchtdoelbatterij op te bouwen. Deze is nog compleet aanwezig. Tijdens de Koude Oorlog is het fort gebruikt door de Koninklijke Landmacht.

Een gedeelte van het fort is in het beheer van de Stichting Stelling Den Helder. Je kunt de Duitse bunkers bezoeken en een rondleiding over het fort is ook mogelijk.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Fort Dirksz Admiraal

Nieuweweg 3
1782 AZ DEN HELDER
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.