10 x biologisch eten in Groningen
Categorieën
In Groningen houden ze wel van een lekker maaltje, liefst biologisch, lokaal en met liefde gemaakt. Gelukkig barst het in het Groningse Waddengebied van duurzame adresjes waar je goed zit of waar je iets heerlijks kunt meenemen voor thuis. Van boerderijwinkels tot restaurants: hier zijn 10 plekken waar je met een goed gevoel de deur uit stapt.
Herberg Restaurant Molenrij
Henricus van Cappenbergweg 34 - Bij Restaurant Molenrij maken ze van elk bord een kleine rondreis door Groningen. Op de plek van het restaurant stond vroeger een mosterdfabriek en dat proef je terug. In veel gerechten is namelijk een element uit mosterd(zaad) verwerkt. Super lokaal en creatief. Verder op het menu: kaas uit Klein Wetsinge en Broek, groenten van de Eemstuin in Uithuizermeeden en bieren van Het Zotte Kalf uit Winsum.
Lees meer
Meinardi
Zuiderveen 83, Winschoten / Zuiderstraat 28, Zuidbroek - Meinardi is een begrip in Groningen, en een echt familiebedrijf. Grote kans dat je hun aardbeien al eens geproefd hebt. Maar er is meer: asperges, sappen, jammetjes en ander lekkers, vers van het land. Wat niet meteen op je bord belandt, bewaren ze gewoon in een weckpot. Zo blijft de smaak precies zoals hij hoort te zijn.
Lees meer
Landwinkel Ol Diek
Hoofdweg West 26 - Al van ver zie je de uitgestrekte appel-, peer- en kersengaarden in Nieuwolda. Hier haal je fruit rechtstreeks uit de boomgaard. Maar er is niet alleen fruit: ook lokaal brood, kaas, zelfgeperst sap ligt hier in de schappen. Om de hoek ligt een proeflokaal. Hier kan je gaan zitten om de Groningse lekkernijen op te peuzelen. En als het lekker weer is, neem dan vooral plaats op het terras. Met een heerlijk boerderij ijsje met uitzicht op de kersengaard, lekker verfrissend.
Lees meer
De Eemstuin
Paaptilsterweg 7, Uithuizermeeden - Vlak bij de Waddenzee ligt de Eemstuin, waar pure groenten groeien met de seizoenen mee. De boeren brengen hun pakketten vol kraakverse, soms vergeten groenten rond in Groningen en omstreken. Dat nodigt uit tot experimenteren in de keuken. Je vindt ze op vrijdagen op de Vismarkt in de stad, en in het zelfbedieningswinkeltje aan huis, waar je elke dag verse oogst rechtstreeks van het land kunt halen.
Lees meer
Waddenslager
Bergsmastraat 32, Uithuizermeeden - Ouderwets lekker scharrelvlees noemen ze het zelf. Hier lopen bonte Bentheimer en Duroc varkens het hele jaar buiten, wroetend in de modder en genietend van granen, koolzaad, groente en fruit, helemaal zonder soja of rare toevoegingen. Ze mogen hier nog echt varken zijn. Het vlees komt van deze dieren of van kleinschalige boeren die dierenwelzijn net zo serieus nemen. In de biowinkel naast de slagerij vind je verse eieren van vrije-uitloopkippen, groente, fruit en pasta van de lokale boer.
Lees meer
't Ailand
Haven 49a - Bij ’t Ailand in Lauwersoog kun je met eigen handen oesters rapen. Ze worden ter plekke schoongemaakt, verpakt en verkocht, verser krijg je ze niet. De Wilde Wadoesters hebben stevig vlees en de pure smaak van het Wad: ziltig, zoet, vol en rond. En als het restaurant open is, schuif je aan en proef je ze daar. Recht uit de zee, recht op je bord. Puur, eigenwijs en ongelofelijk lekker.
Lees meer
Eikemaheert
Stedumerweg 28 - Bij Eikemaheert kun je terecht voor heerlijke verse honing rechtstreeks van de imker. Op de boerderij groeien ook kleurrijke bloemen waar je zelf mooie boeketten van kunt maken. Goed voor de insecten én leuk voor in huis. Daarnaast vind je er het hele jaar door een gevarieerd aanbod aan verse groente en fruit zoals pruimen, rode bessen, frambozen en wel 5 soorten appels. Alles vers van het land en met zorg geteeld.
Lees meer
De Basiliek
Solwerderstraat 45-47 - Midden in Appingedam zit Restaurant de Basiliek. En zoals de naam al doet vermoeden, huist het restaurant in een eeuwenoude kerk. Op de kaart staat voor ieder wat wils, inclusief een selectie van gerechten van eigen bodem onder de noemer 'Dutch cuisine'. Kies voor het verrassingsmenu en laat je verwennen door de chef, die van iedere maaltijd een ware smaakbelevenis maak. Ook als wijnliefhebber ben je hier aan het juiste adres. De sommelier vertelt je met plezier over de wijnen uit de kelders van de Basiliek.
Lees meer
Restaurant De Oude Sluis
Hunsingokade 3 - Wanneer je dineert bij Restaurant De Oude Sluis kijk je Vanachter je tafel uit op de Hunsingosluis, waarvan het sluiswachtershuisje nog intact is. Maar al snel zul je je aandacht verleggen naar de heerlijkheden op tafel. Je ervaart hier echte gastronomie met lokale producten uit het seizoen. Zo halen ze uiteraard de Zoutkamper garnalen en de vis van de afslag in Lauwersoog. Maar ook voor alle andere producten hebben ze hun lokale adresjes. En wat je hier ook eet, alles is hier zelfgemaakt. Van het brood tot aan het ijs en alles ertussenin.
Lees meer
Roodehaan
Kosterijweg 10A - Voor een vriendelijke prijs een biologisch driegangenmenu en regelmatig toffe liveconcerten in allerlei genres – dat is de formule van Roodehaan. Op vrijdag, zaterdag en zondag serveren we biologisch vlees, vis, vegetarische en veganistische gerechten. Denk bijvoorbeeld aan heekfilet of varkenssaté van Waddenvarkens.
Lees meer
Meer lekkers uit de streek - Proef het Waddengebied
-
Koken met waddenproducten
-
Meer boerderijwinkels
-
Restaurants met lokale producten