5x donkerte belevingsplekken op de Wadden

De wintertijd is weer ingegaan, dus dat betekent dat het weer eerder donker wordt! Maar hoe donker wordt het tegenwoordig eigenlijk nog met al dat kunstlicht? Eén ding is zeker: nergens ervaar je de duisternis zo puur als in het Waddengebied. Wij zetten vijf donkerte belevingsplekken voor jou op een rijtje.

 

Het Amelander bos in de nacht

Ga mee met de excursie over het prachtige eiland Ameland. De excursie start rond de schemering bij de vuurtoren. Na een korte uitleg ga je direct op pad. Een heerlijke wandeling door het bos en over het strand. Waar je boven bij de strandopgang écht even een momentje met je verrekijker moet pakken. Kijk je richting het westen dan zie je namelijk Terschelling liggen. Op de terugweg door het bos merk je dat het al donker begint te worden: het licht van de vuurtoren is namelijk al goed zichtbaar. Eenmaal aangekomen bij de vuurtoren, moet je deze zeker beklimmen. De lampen van de vuurtoren lichten het eiland helemaal op én in de verte zie je de toren van Terschelling, en soms ook Schiermonnikoog of Vlieland. Geniet van het uitzicht!

Ga naar de excursie

Dark Sky Park Lauwersmeer

Op de grens van Friesland en Groningen vind je het Nationaal Park Lauwersmeer. In 2016 is deze plek benoemd tot Dark Sky Park, wat inhoudt dat het op deze plek donker is, deze duisternis hier behouden blijft én dat je als bezoeker welkom bent om hier 's nachts de duisternis te beleven. Nu nog hopen op goed weer. Bij helder weer zie je namelijk duizenden sterren aan de sterrenhemel en de witte gloed van de Melkweg om je heen. Dit is in Nederland een unieke locatie waar je echt even kunt genieten van donkerte en stilte. Tip: Vanaf een van de twee hemelplatforms kun je zelfs liggend naar de sterren kijken.

Meer informatie

Tocht onder de sterren

Dol op varen? Schrijf je dan nu in voor de tocht: Ster van Bethlehem. Om 19:00 stap je aan boord van schip Willem Jacob. Vanuit Lauwersoog beleef je vier uur lang een waanzinnige avond mét hopelijk heel veel sterren in de lucht. In de winter is de lucht veel helderder waardoor de sterren nog feller schijnen. Geniet van dit uitzicht. Aan boord gaat een gids van de Waddenvereniging mee én sterrendeskundige Adrie Warmerhoven. Aan informatie dus geen gebrek. Tip: Kleed je goed aan van te voren, het kan erg koud zijn.

Ga naar de activiteit

Starnbarn bij eilandmuseum Jan Lont

Op het voormalig eiland Wieringen vind je Wieringer eilandmuseum Jan Lont. Afgelopen jaar is hier een nieuwe donkerte belevingsplek (Starbarn) geopend. Neem plaats op één van de banken en laat je verrassen door het prachtige heelal met sterrenbeelden. Op de grond bij deze donkerte belevingsplek is nog een belangrijk detail te vinden: het sterrenbeeld en planetarium.

Tip: combineer dit bezoek met een prachtige fietstocht door Wieringen, waarbij een tussenstop bij het Waddenbelevingspunt, één van de donkerste plekken van Nederland, zeker een aanrader is.

Ga naar de route

Wadlopen in de nacht

Ben jij een sportieveling? Dan is deze zware nachttocht misschien wat voor jou! In ruim vier uur wandel je met de gidsen vanaf Holwerd naar de vaste wal van Ameland. Onderweg geniet je (hopelijk) van de prachtige zonsopgang, dus vergeet zeker niet te genieten! Eenmaal aangekomen op Ameland gaan jullie opzoek naar een lekker plekje voor ontbijt en koffie. Tijd om even te relaxen. De rest van de dag heb je tijd om Ameland zélf te ontdekken.

Bekijk de activiteit

Lees meer - Ontdek de donkerte van de Wadden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.