Discover the Dark

De zon zakt in de Noordzee. De wind legt zich neer. Pupillen verwijden, wolkjes uit je mond. De stilte rolt over het eiland terwijl sterren de lucht versieren. Steek je neus omhoog en zie ze vallen met kippenvel op je armen. Als eilanders ‘s avonds omhoog kijken, zien ze namelijk het mooiste van Nederland bij nacht. Een sterrenhemel waar je nog écht goed sterren spot. Want hier op de Waddeneilanden is de stilte nog echt stil en is donker nog echt donker.

Kom ook in die donkere maanden naar de Wadden en zie hoe mooi de eilander nachten zijn.

Laat je verwonderen

Plof neer in de duinen om eens écht van de sterren te genieten. Wie ziet de meeste vallen? Wie spot de Boogschutter of Grote Beer? Neem een verrekijker mee en tel de kraters op de maan. Echte fans kunnen op sommige eilanden een sterrenwacht bezoeken of een wandeling maken met een sterrenkundige.

Laat je verwonderen

De natuur ontwaakt

Zie de natuur ontwaken en ga in de vroege ochtend op eco-safari! Hoor de vogels wakker worden, zie hoe de nachtdieren terug gaan naar hun schuilplaats en aanschouw hoe de natuur zich klaarmaakt voor een nieuwe dag. ​

De natuur ontwaakt

Zie de vuurtorens de nacht verlichten

Extra bijzonder zijn natuurlijk de vuurtorens die de eilanden ‘s nachts doen oplichten. Op sommige eilanden kun je ‘s nachts naar boven klimmen en met eigen ogen zien hoe ver het licht reikt. Van deze hoogte spot je ’s avonds de lampjes van de boten op zee.

Zie de vuurtorens de nacht verlichten

Beleef de nacht

Ga mee met een gids en ontdek het bijzondere van de Waddeneilanden in het donker. Geniet van de natuur, luister aandachtig naar alle geluiden en laat je zintuigen geprikkeld worden.

Beleef de nacht

Ontwaken op het wad

De zon komt langszaam op, het eiland ontwaakt. Loop onder begeleiding van een gids het wad op en laat je verwonderen door de schoonheid van dit speciale stukje landschap. Zie de maan en de sterren verdwijnen en voel de eerste zonnestralen op je gezicht. Hoor de vogels wakker worden en geniet even dit bijzondere moment. 

Huifkartochten

Ga mee op een huifkartocht en ontdek de eilanden vanuit een ander perspectief. Luister naar het geluid van de hoeven van de paarden en zie het langzaam donker worden.  

Huifkartochten

Vreemde Vogels

Op de Waddeneilanden leven veel verschillende vogelsoorten, spot jij ze allemaal? ​

Vreemde Vogels

Kerstmarkten op de Wadden

Kerst vieren op de Waddeneilanden is een bijzondere ervaring. Geniet van culinaire hoogtepunten op een winterfair, bezoek een kerstmarkt en luister naar een kerstconcert. Of doe mee aan een wandeltocht en bewonder ondertussen de weidsheid en de ongerepte natuur. 

Wadden blogs over donkerte

Ontdek meer over de duisternis op de waddeneilanden

  • Schiermonnikoog

  • Ameland

  • Terschelling

  • Vlieland

  • Texel