Ga naar inhoud

7 x eenvoudige campinggerechten

Categorieën

Zin om op de camping te koken, maar niet te moeilijk? Ga dan voor zeven dagen koken met de smaak van het Wad. Denk aan zilte prakjes, zoete pannenkoeken in de koekenpan en stevige soepen met lokale schelpjes. Waddenproducten zijn eerlijk, puur en verrassend veelzijdig. Je hebt er geen ingewikkelde keuken voor nodig – één pit of een vuurtje is genoeg. Of je nu een doorgewinterde kampeerder bent of gewoon thuis een makkelijke maaltijd wilt maken: met deze recepten haal je de sfeer van het Wad in je pan.

Leef je uit, proef de kust en kook gewoon lekker anders.

Pasta met garnalen uit Zoutkamp

Ingrediënten (2 personen):

  • 250 gram verse spaghetti
  • 150 gram garnalen uit Zoutkamp
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotjes
  • 1 bosje krulpeterselie
  • 1 handvol zeekraal
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 citroen
  • Peper en zout

Waddenpaella

Ingrediënten (2 personen):

  • 350 gram spelt
  • ½ deciliter koolzaadolie
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
  • 100 gram gekookte Kollumer erwt
  • 1 liter bouillon
  • 2 eetlepel crème fraîche of kwark/Skier van Texel
  • Bieslook of selderijblad (fijngehakt)
  • Optioneel: mosselen, kokkels, scheermessen, zilte groenten

Speltpannenkoek met cranberrycompote

Ingrediënten:

  • Voor de pannenkoeken:
  • 300 gram speltmeel
  • 6 dl volle melk (lauwwarm)
  • 15 gram verse gist
  • 1 theelepel zout
  • 2,5 gram kaneel
  • 2 eieren
  • 15 gram suiker
  • Boter om te bakken
  • Voor de compote:
  • 300 gram cranberry’s (vers of diepvries)
  • Sap + rasp van 1 sinaasappel
  • 1 steranijs
  • 1 deciliter water
  • 0,25 deciliter Waddenlikeur
  • 100 gram suiker

Mosselsoep met bieslookcrème

Ingrediënten:

  • 1 kilogram Waddenmosselen
  • 1,5 deciliter Bonifatius Wad Wit (bier met zeewier)
  • 1 deciliter visbouillon
  • 50 gram ui, grof gesneden
  • 50 gram prei, grof gesneden
  • 50 gram bleekselderij, grof gesneden
  • 25 gram venkel, grof gesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 deciliter room
  • 100 gram crème fraîche of Waddenzuivel (kwark of Skier van Texel)
  • 0,5 deciliter bieslookolie
  • 5 takjes zeebanaan (optioneel)

Wadden chili con carne

Ingrediënten:

  • 1 Amelander droge worst fijngesneden  
  • 2 rode ui, fijn gesnipperd 
  • 2 teen knoflook fijngehakt 
  • 2 saucijs  
  • 10 roze peperkorrels  
  • 2 laurierblad  
  • 2 gram nootmuskaatpoeder  
  • 2 gram komijnpoeder  
  • 4 gram paprikapoeder  
  • 1 deciliter bruinbier Ameland vocht van roze pepers  
  • 0,4 deciliter jus de veau 
  • 200 gram gekookte reade krobbe of Kollumer erwt 

Zilte Aardappelstamp

Ingrediënten:

  • 300 gram zilte aardappelen, geschild, in blokjes
  • 300 gram gemengde zilte groenten, strandbiet, zeevenkel, Nieuw-Zeelandse of als geen zilte groenten voor handen zijn: spinazie, rucola
  • 1 eetlepel boter
  • 1 deciliter koolzaadolie of olijfolie
  • 300 gram cranberries, verse of diepvries, ontdooid
  • Enkele naaldjes rozemarijn en/ of tijm
  • 1 deciliter room
  • 200 gram schapenkaas, geraspt of in blokjes
  • Zaad van de zwartmoeskervel, kort geroosterd anders venkelzaad
  • 5 gram zeewier

Waddenkokkels in witte wijn en knoflook

Ingrediënten (2 personen):

  • 500 gram Waddenkokkels
  • Scheutje olie 
  • 1 glas witte wijn
  • 2 tenen knoflook
  • Bosje peterselie 
  • 1 rode peper
  • 1 vers desem brood (of rooster wat brood dat je nog hebt liggen in de oven)

Meer lezen? - Ontdek het Waddengebied

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.