Zilte aardappelstamp
Categorieën
Dit is geen doorsnee stamppot. Met zilte aardappels, wilde kustgroenten en een kick van cranberries zet je iets op tafel dat stevig vult én verrassend fris smaakt. De schapenkaas en het geroosterde zaad geven het gerecht net dat beetje extra. Perfect voor wie van puur en karaktervol eten houdt — zonder poespas, mét smaak.
Ingrediënten
- 300 g zilte aardappelen, geschild, in blokjes
- 300 g gemengde zilte groenten, strandbiet, zeevenkel, Nieuw-Zeelandse of als geen zilte groenten voor handen zijn: spinazie, rucola
- 1 eetlepel boter
- 1 dl koolzaadolie of olijfolie
- 300 g cranberries, verse of diepvries, ontdooid
- Enkele naaldjes rozemarijn en/ of tijm
- 1 dl room
- 200 g schapenkaas, geraspt of in blokjes
- zaad van de zwartmoeskervel, kort geroosterd anders venkelzaad
- 5 g zeewier

Bereidingswijze
Kook de aardappelen in water met zout en zeewier gedurende 20 minuten. Giet af en vang het kookvocht op. Roerbak in boter kort de zilte groenten gedurende 2-3 minuten. Haal de groente eruit en droog de pan. Bak kort de zwartmoeskervel zaadjes of venkelzaadjes voeg een beetje olie toe en verwarm de cranberries met der rozemarijn en tijm, laat ze een beetje openbarsten. Stamp de aardappelen grof en voeg kookvocht en room toe. Meng de zilte groenten door de aardappelen.
Maak op het bord een hoopje en rol uit met een lepel zodat er een mooie ronding ontstaat en serveer daarin de cranberries, doe de schapenkaas erbij en garneer met zeewier.