Kokkels recht uit de Waddenzee

Het waddengebied zit vol verrassende streekproducten. Het land, het Wad en het water zorgen voor pure smaken. En deze vind je gewoon in je achtertuin. Lekker lokaal én dichtbij. Tijdens 'Koken met waddenproducten' eren we iedere maand één van deze mooie producten van het Wad, door middel van een recept. Alle kustgebieden en eilanden komen aan bod. Deze keer een recept met kokkels uit de Waddenzee. Lekker met rode peper, knoflook en brood om in te dippen. Of kook er wat pasta bij en geniet van een lokale 'pasta vongole'. Eet wat het Wad schaft.

Waddenkokkels

Je kent het wel. Een heerlijke pasta met kleine schelpjes. Vaak geserveerd in Italie. Ook in Nederland kun je deze lekkernijen vinden. Maar dan niet de Italiaanse maar de Wadden versie. Minstens zo lekker als vongole, maar dan met nóg dikker en vetter vlees. En zolang je de natuur respecteert, en maar een handjevol meeneemt, kun je ze zelfs zelf plukken. Hopelijk ben je niet bang voor vieze handen. Op de zandbanken in de Waddenzee vind je de schelpjes namelijk net onder de grond. Gebruik je vingers als een soort hark en haal zo de buit binnen. Met een voldaan gevoel en een rammelende maag keer je terug naar het vaste land. Verser krijg je ze niet.

Het recept

Ingrediënten voor 2 personen

500 gram Waddenkokkels
Scheutje olie 
1 glas witte wijn
2 tenen knoflook
Bosje peterselie 
1 rode peper
1 vers desem brood (of rooster wat brood dat je nog hebt liggen in de oven)

Koop je producten zo dichtbij mogelijk. Haal bijvoorbeeld je knoflook bij Biesheuvel knoflook en je brood bij de bakker om de hoek. Dat is wel zo lokaal en vaak nóg lekkerder. 

Bereiding

Spoel de kokkels goed schoon. Laat ze minimaal een half uur in water met wat zout staan. Laat de Waddenkokkels vervolgens goed uitlekken.

Snij ondertussen alvast de knoflook, rode peper en de peterselie fijn. 

Breng een bodempje water aan de kook en stoom de schelpen tot ze allemaal open zijn gegaan. (gooi de schelpen die niet opengaan weg) Zet de kokkels apart en bewaar het kookvocht. 

Bak in een scheutje olie de knoflook en rode peper. Doe de kokkels erbij met het glas witte wijn. Laat de witte wijn 3 tot 4 minuten koken zodat de alcohol verdampt. 

Voeg een kopje van het kookvocht en de peterselie toe en schep het geheel goed om. 

Serveer de Waddenkokkels in een grote schaal met vers brood. 

Eet smakelijk!

Koken met waddenproducten - ontdek meer recepten

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.