De duurzame ondernemer: Gerard Ypenga

Categorieën

Havenbrouwerij het Brouwdok: thuishaven en vertrekpunt voor experiment en avontuur, met de voeten stevig op de kade en het zicht op de Waddenzee. Gerard Ypenga bewijst met zijn bierbrouwerij in de haven van Harlingen dat duurzaamheid en bier brouwen hand in hand gaan. Visit Wadden gaat in gesprek met de brouwbaas en ontdekt de rol van duurzaamheid binnen de havenbrouwerij.

 

Leestijd: ongeveer 4 minuten

Havenbrouwerij Brouwdok

Als we Gerard vragen naar het Brouwdok, begint hij gelijk: ‘’Het Brouwdok is misschien wel de enige buitendijkse bierbrouwerij ter wereld. We zijn te vinden in de haven van Harlingen, met een prachtig uitzicht over de Waddenzee.’’ Op deze bijzondere locatie kun je het brouwproces niet alleen van dichtbij bekijken, maar ook zelf proeven. ‘’Gasten kunnen bij ons een rondleiding krijgen door de bierbrouwerij en deelnemen aan een kleine bierproeverij. Nadien krijgen ze van ons een vers glas bier, rechtstreeks uit de tank.''

De wil om te verduurzamen

Door corona moest de bierbrouwerij weken lang haar deuren sluiten. Desondanks stopte Gerard niet met verduurzamen. Sterker nog, de eerste stappen zijn alweer gezet: ''Voorheen werkten we met plastic wegwerp fusten die je maar één keer kon gebruiken. Tegenwoordig werken we met eigen fusten.’’ Gerard vertelt dat hij het niet fijn vond dat zoveel plastic van hem op de stort belandde. Daarom besloot hij om in eigen fusten te investeren. ‘’We hebben ook een fustenvuller en een fustenschoonmaker aangeschaft. Hierdoor kunnen we onze eigen fusten gaan hergebruiken en onnodig afval voorkomen.''

Klik op de afbeelding om de video te starten

Een duurzame toekomst

Tijdens ons gesprek benadrukt Gerard het belang van verduurzamen. Volgens hem hoort verduurzaming bij deze tijd en daarom kijkt hij altijd of iets ook op een andere manier kan. ''We gebruiken nogal veel koolzuur, want dit komt vrij tijdens de vergisting.'' Omdat koolzuur belangrijk is voor de schuimkraag op het bier en snelle veroudering voorkomt, ging Gerard op zoek naar alternatieven. Zo kwam hij uit bij een stikstofgenerator. ''Als we stikstof uit de lucht kunnen scheiden van zuurstof, kunnen we er koolzuur mee opvangen.'' Op die manier bespaart Brouwdok zo'n 90 procent koolzuur en dragen ze bij aan het welzijn van de leefomgeving. Als het aan Gerard ligt, blijft het daar niet bij: ''Tijdens het brouwproces gebruiken we veel water. Met een waterpomp kunnen we ons eigen bronwater uit de grond halen en hierop besparen.'' Daarnaast wil Gerard zijn gasketel gaan vervangen met een elektrische ketel. ''Onze brouwerij verwarmen we met stoom uit een gasketel. Die willen we vervangen met een elektrische ketel, aangevoerd door zonnepanelen.'' 

Samen voor duurzaam

''Ga waar het kan lokaal ondernemen'', zegt Gerard. Volgens hem kan je niet alles circulair doen, maar is het wel belangrijk om het te proberen. ''Ons restproduct is bostel en dat brengen we naar een zorgboerderij in de buurt. Zij geven het aan de dieren en het vlees van de varkens komt weer bij ons op het plankje te liggen.'' Daarnaast vindt hij het belangrijk dat je als ondernemer kleine stappen zet. ''Je kunt niet in één keer alles verduurzamen. Begin met kleine stappen en de rest komt vanzelf.'' 

Wil je meer weten over duurzaam ondernemen in het waddengebied? Klik dan op de onderstaande knop! 

Duurzaam ondernemen

Verder lezen

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.