Hollandse garnalen smaken licht zilt, zoet én romig

Categorieën

‘Dames en heren, gooi even alle overtollige ballast overboord. En dan heb ik het niet over je schoonmoeder!’ grapt de Texelse visser Frido Boom. Ik sta, samen met nog een stuk of twintig toeristen, aan boord van de garnalenkotter TX10 en kijk de stuurhut in. In het rechteroor van de Hollandse garnalenvisser hangt, naar oud gebruik, een gouden oorbel met een garnaal erin.

Gouden oorbel
Vroeger droegen vissers in Nederland dit soort oorbellen om de begrafeniskosten te dekken als ze onverhoopt bij een schipbreuk om het leven zouden komen. Gelukkig zijn de weergoden ons vandaag gunstig gestemd. Frido voelt zich op de boot als een vis in het water, terwijl hij grapjes door de megafoon over het dek laat schallen.


Zwarte scheerborden
Aan beide zijkanten van de kotter hangen grote, zwarte vleugels. Zodra we de haven van Oude- schild uit zijn, laat Frido de vleugels in het water zakken, waardoor de zwarte scheerborden die eraan hangen aan weerszijden van de boot over de zeebodem openslaan. Eronder zitten kunststof rollen, die over de zeebodem van de Waddenkust rollen. ‘De garnalen schrikken nu, springen op en belanden in de netten,’ legt Frido uit.

Fotografie: Hans de Kort

Aan boord koken
Als de visserman na vijftien minuten de 8 cm kleine garnalen binnenhaalt, ruiken de meeuwen hun middagmaal al. Honderden komen krijsend langs de kotter vliegen. Aan boord wordt de vangst gesorteerd, gespoeld en gelijk gekookt in een grote kookpan midden op het dek. De Hollandse garnalen ondergaan direct een metamorfose: ze kleuren van grijs naar roze en trekken krom.


Een zakje mee
Nadat iedereen aan boord een spoedcursus garnalen pellen heeft gehad, moet Frido wat lachen om hoe ik er in eerste instantie mee loop te pielen. ‘Garnalen pellen hoort een deel van je opvoeding te zijn,’ lacht hij. Aan het einde van de boottocht krijgt iedereen een zakje mee naar huis. ‘Je steekt de open haard in de fik, douwt een cd’tje van Julio Iglesias in de recorder, trekt een fles wijn open, trekt wat gemakkelijks aan, sodemietert de kinderen op tijd in hun nest of je trapt ze naar de disco. En de rest mag je zelf invullen. Het is maar een idee.’

  • TX Garnalenvissen

    Ga mee op een smakelijke ontdekkingsreis op de Waddenzee met twee doorgewinterde vissermannen op echte Texelse viskotters.

    TX Garnalenvissen
  • Recept

    Maak zelf de waddengarnalenkroket van Peek! 

    Recept

Geen zin om te pellen? Je kunt ongepelde Hollandse garnalen ook kort knapperig frituren in olie en bestrooien met wat zout. Gewoon met schaal en al eten, is superlekker!

Laura de Grave

Pellen: duwen, draaien, trekken

Het pellen van een Hollandse garnaal bestaat uit vier stappen:

1. Pak de kromgetrokken garnaal aan de kop en staart vast tussen duimen en wijsvingers. Trek hem recht.
2. Duw de garnaal ‘in elkaar’, zodat de rug knakt.
3. Draai bij de derde ‘schub’ het lijfje een kwartslag.
4. Trek de schaaldelen van de staart eraf. Trek het kopgedeelte eraf.

Tip: Gooi de schalen niet in de prullenbak, maar trek er bouillon van.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.