Kruidenrijke graslanden en zilte kwelders

Zuivelboerderij Ameland valt onder de Natuurschoonwet van 1928. Je mag er gewoon over het wandelpad lopen. De landerijen zijn vrij en toegankelijk. Dubbel genieten.

Op de Verbindingsweg tussen Ballum en Hollum vind je Landgoed ‘Halfweg’. Vanaf het vrij toegankelijke voetpad zie je de landerijen liggen. De biologische boer weidt er zijn Groninger Blaarkoppen op kruidenrijk grasland. Weidevogels krijgen ruim baan. 

De melk wordt ambachtelijk verwerkt op eigen grond tot onder meer volle yoghurt en kwark, die je in de boerderijwinkel kunt kopen. Meer van het ijs? Dan is de IJssalon van Bakkerij de Jong in Nes een adresje dat je niet wilt missen. Dat je van de Amelander zuivel ook heerlijke kaas kunt maken, ontdek je bij Kaasboerderij Ameland in Hollum. Die overigens ook ijs verkoopt. Maar je kunt natuurlijk ook aanschuiven in één van de restaurants die met zuivel van het eiland werken, zoals Brasserie Qurios.

Het vee op Ameland is er niet alleen voor de zuivel. Zo grazen op de kwelders van de Vennoot (‘t Fennoat op z’n Amelands) ook veel lammeren en runderen voor het vlees. De familie Kiewiet laat hier hun unieke Hereford koeien grazen.

Dit gebied ontstond nadat in 1893 een stuifdijk werd aangelegd tussen de Kooiduinen en het Oerd. In 1921 richtten boeren uit het nabijgelegen Buren een maatschappij op die het beweiden van de nieuwe kwelder in goede banen moest leiden. In de volksmond ‘de Vennoot’. 

De Vennoot heeft ruim 500 aandelen, die bepalen hoeveel vee er door de gemeenschappelijke hoender wordt geweid. Een aandeel staat voor een half paard, een halve koe, één pink of twee schapen. In het vlees van de Vennoot proef je de zilte kwelder terug. Als je vlees eet, is het beslist de moeite waard om het te proberen. Je vindt onder andere het echte Amelander lamsvlees en het speciale natuurrundvlees van de Herefords van de familie Kiewiet bij Slagerij Johan de Jong in Nes.

 

Meer ontdekken

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.