Met mij op pad!

Categorieën

In de voorgaande blogs heb ik steeds geschreven over bepaalde landschappen, de zee en de elementen. In dit blog wil ik het een beetje anders doen, in dit blog neem ik jullie mee op pad. Ik neem jullie mee naar de korte, maar stevige winterperiode van februari 2021. Toen hadden we veel sneeuw en vroor een groot deel van de Waddenzee dicht. Een ongelooflijk mooi schouwspel en iets wat door klimaatverandering helaas zeldzaam is geworden.

Weersvoorspelling & voorpret

Iedere fotosessie begint met een weersvoorspelling; Al geruime tijd laten het Europese en Amerikaanse weermodel een periode van vorst en stevige sneeuwval zien. Maar omdat het om Nederland gaat, hou ik een flinke slag om de arm. Naarmate de week vordert lijken de modellen echter gelijk te krijgen. Voor de Wadden is helaas ook windkracht 7/8 voorspeld, iets wat fotografie vrijwel onmogelijk maakt. De kans op een sneeuwstorm is groot en even overweeg ik om niet naar de Wadden te gaan, maar juist de beschutte bossen in te trekken. Het lot beslist echter anders...

De weg op

Het gaat helemaal los in Nederland en alle verkeer en openbaar vervoer ligt stil. Hierdoor moet ik een vriend ophalen uit Harlingen waardoor de keuze voor het Wad ineens heel simpel wordt. De weg er naar toe is geweldig! Ik waan mezelf in de poolcirkel (waar ik jaarlijks naar toe ga). Nu komt mijn 4x4 eindelijk tot zijn recht!

Over de dijk
Zodra we over de dijk stappen is de wind genadeloos. Het is moeilijk om rechtop te blijven staan en zelfs ademen is bijna niet te doen. Een situatie waarbij ieder weldenkend mens zich direct zou omdraaien. Ik zie echter heel veel potentie, maar weet ook dat het bijna onmogelijk is een foto te maken. Er is geen kleur te bekennen.

Het onderwerp

Het hele landschap is zwart-wit. Wat mij wel verrast is dat ondanks deze harde wind, de meeuwen druk aan het vliegen zijn. Ook in de rietkraag langs de dijk zitten veel kleine vogels. Ik verwonder mij over hun kracht en volharding! Wij zijn hier slechts op bezoek, maar dit is hun thuis, ook in deze omstandigheden! Alleen de sterkste overleven!

Ondanks de dikke kleding is de snijdende wind goed te voelen. De meter geeft windkracht 8 aan. Een echte sneeuwstorm dus! Ik ken de locatie en weet wat ik wil fotograferen. Een lijn van overblijfselen van rijsdammen die in de verte weg loopt. Achter de paaltjes is de grijze Waddenbodem bedekt met maagdelijk wit sneeuw. Hier is de wind wat minder heftig en blijft het liggen. Dit geeft een geweldig contrast met de donkere palen. Aan het uiteinde cirkelen enkele meeuwen. Beter wordt het niet!

Fotograferen

Het fotograferen zelf is echter nog een grote uitdaging! De wind is zo sterk dat het hele statief trilt. Ik zet de poten zo wijd mogelijk en samen met Jeroen hou ik de boel stabiel. Om te voorkomen dat de boel wegwaait, hang ik mijn tas er onder voor extra gewicht. In de ogen van de meeste mensen zal dit waanzin zijn, maar ik geniet met volle teugen. Dit zijn mijn favoriete shoots! Ik hou ervan om af te zien en te werken voor mijn foto's!

Ik hoop dat jullie hebben genoten van dit avontuur aan de Waddenzee. Het leek mij leuk om een keer een stukje inzicht te geven in het verhaal achter bepaalde foto's. Dit was een van mijn favoriete foto sessies van 2021 en een van de heftigste omstandigheden die ik heb meegemaakt! Ik hoop dat het inspiratie geeft om er zelf ook op uit te trekken met winters weer! Hou het echter wel veilig, en ga nooit alleen op pad tijdens een sneeuwstorm!

Win een fotokalender van Harmen Piekema!

Harmen Piekema heeft voor 2022 een prachtige fotokalender gemaakt, boordevol foto's van het waddengebied. Inmiddels is de kalender uitverkocht maar Visit Wadden mag nog drie exemplaren weggeven! Wil jij kans kans op één van drie fotokalenders? Doe dan snel mee en wie weet hangt het werk van Harmen Piekema binnenkort bij jou aan de muur! 

Doe mee!

Verder lezen? - Bekijk ook deze blogs van Harmen Piekema

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.